Skip to main content

Met de Franse Revolutie kwam er een einde aan de monarchie. Het was een bloedige bedoening, waarbij onder andere koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette werden geëxecuteerd. Hun oudste nog levende zoon, Lodewijk XVII, was in de ogen van veel koningsgezinden de echte troonopvolger. Maar hij zat gevangen… Wat nu?

Lodewijk XVII was opgesloten in de Tempel, een middeleeuws fort in hartje Parijs. Er werden pogingen gedaan om hem te bevrijden, maar zonder succes. Er werd weinig van de jongen vernomen. Hij zou zijn verwaarloosd in zijn cel en stierf uiteindelijk op tienjarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose, waarna hij werd begraven in een massagraf. Einde verhaal, zou je denken.

Maar geruchten deden de ronde dat Lodewijk nog leefde, en dat het niet zíjn lichaam was dat in het graf verdween. Hij zou zijn bevrijd door koningsgezinden. Toen na de nederlaag van Napoleon de monarchie weer (tijdelijk) werd hersteld, beweerden meer dan honderd mannen in de loop van de negentiende eeuw dat ze de vermiste kroonprins waren. Maar geen van hen wist de troon te bestijgen.

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2020. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!