Skip to main content

Er zijn diverse redenen waarom chirurgen tegenwoordig een groene jas dragen. De eerste is vrij logisch, bloedvlekken zie je minder goed op de kleur groen (of blauw) dan op een witte kleur. Maar er zijn meer redenen.

Dit komt onder andere door de lange uren in de operatiekamer. Omdat chirurgen gedurende langere tijd ingespannen werken is het prettig als de omgeving zo rustig mogelijk is. De groene kleur helpt daarbij. Het helpt de doctoren om het operatiegebied (de binnenkant van onze lichaam) beter te kunnen zien. De kleur groen bevind zich aan het andere kant van het kleurenspectrum ten opzichte van rood. Daardoor is het kijken naar groen ‘verfrissend’ voor de ogen van chirurgen. Onze ogen zien kleuren namelijk in relatie tot andere kleuren. Wanneer doctoren lange tijd naar het rood/roze operatiegebied kijken worden de ogen minder gevoelig voor de nuances. Even kijken naar groen (al dan niet in de ooghoeken) verfrist daarom de ogen waardoor het contrast hoger wordt.

Ook is het zo dat je groene vlekken op witte objecten kunt gaan zien wanneer je lange tijd naar rood/roze hebt gekeken. Deze optische illusie is voor een chirurg natuurlijk niet prettig en kan daarom beter worden vermeden. Overigens zijn er ook operatiekamers waar iedereen in blauwe kleding werkt. Veel (maar niet alle) voordelen die groen heeft, heeft blauw ook.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/jas-chirurg