Skip to main content

Hoewel de antirooklobby stevig aan de weg timmert rookt een groot deel van de Nederlandse bevolking nog steeds. Ze doen dat ondanks dat iedereen weet dat roken slecht voor het lichaam is. Hoe dat kan? Le-Anh Dinh-Williams, werkzaam bij een onderzoekscentrum naar mentale gezondheid in Montreal, deed hier onderzoek naar. Haar studie verschaft meer inzicht in het wonderlijke gedrag van rokers.

Tijdens haar onderzoek liet Dinh-Williams rokers én niet-rokers zowel positieve als negatieve beelden zien die te maken hebben met roken. Tegelijkertijd werden hersenscans gemaakt. Die lieten zien dat de hersenen van mensen die roken zich abnormaal gedragen. De hersenen reageren maar weinig op heftige beelden die laten zien dat roken onverstandig is. Daarentegen reageren ze juist heftig op beelden die roken positief neerzetten.

Hersengedeeltes die betrokken zijn bij motivatie zijn bij rokers actiever wanneer ze plezierige beelden over roken zien dan wanneer ze onplezierige beelden zien. Kortom, rokers ervaren de negatieve effecten minder sterk dan de positieve. Dat kan verklaren waarom het zo lastig is met roken te stoppen.

De onderzoekers zetten nog enkele andere negatieve effecten van roken op een rij:
•    De helft van alle rokers zal sterven door de schadelijke effecten van tabak.
•    Mensen die roken hebben een 3 tot 9 keer grotere kans om kanker en hart- en longziekten te ontwikkelen dan niet-rokers. Bovendien kan roken zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid en vervroegde veroudering.
•    Ook personen in de nabijheid van rokers kampen met de schadelijke effecten van tabak.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

L. Dinh-Williams, e.a., ‘Where there’s smoke, there’s fire: The brain reactivity of chronic smokers when exposed to the negative value of smoking’, Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry.