Nieuws

Zoveel vormen van draadloos

op

In het oktobernummer van Weet Magazine is er van alles over te lezen: straling. Op de website gaan we nog verder in op dit onderwerp en maken we onderscheid tussen verschillende soorten straling van mobiele telefoons.

Radio
3 kHz – 300 MHz
In 1895 werd voor het eerst gecommuniceerd via radiogolven, toen nog met morsecodes. Vijf jaar later lukte het voor het eerst om geluid via radio te verzenden. Tot op heden zijn er geen schadelijke gevolgen bekend.

Televisie
300 MHz – 3 GHz
Voor tv worden de hogere frequenties kortere golven dan radio. De energie-inhoud is hoger. En er kan meer informatie overgezonden worden dan bij radiogolven (niet alleen geluid, maar ook beeld).

Mobilofoon
De eerste techniek die bedoeld was voor communicatie tussen mobiele partijen, zoals in de auto. Hulpdiensten hebben tot 2005 met deze techniek gewerkt.

Autotelefoon
Een verbetering van de mobilofoon. Verbindingen werden automatisch gelegd, en spreken en luisteren kon tegelijkertijd. In Nederland kwamen in 1980 de eerste autotelefoons op de markt. In de jaren ´90 is nog korte tijd Greenpoint als opvolger actief geweest.

GSM
Global System for Mobile communication; 900 en 1800 MHz
De doorbraak van mobiel telefoneren. In deze techniek werd spraak niet langer analoog, maar digitaal verzonden. Dit wordt tegenwoordig ook wel de tweede generatie (2G) genoemd.

GPRS
General Packet Radio Service
Een uitbreiding van GSM, waardoor meer data over het bestaande netwerk verstuurd kon worden.

EDGE
Enhanced Data Rates for GSM Evolution
Ook wel EGPRS genoemd, een snellere versie van GPRS.

3G
Derde generatie
Nieuwe generatie van mobiele communicatie, met voldoende capaciteit voor o.a. videoconferentie, VOIP-telefonie en breedbandinternet. Sinds de lancering van deze term worden de eerdere technieken GSM, GPRS en EDGE ook wel met 2G aangeduid.

UMTS
Universal Mobile Telecommunications System; 900, 1800, 1900 en 2100 Mhz
Ook wel 3G genoemd. Een nog snellere versie, bedoeld om ook data met hoge snelheid te kunnen ontvangen, waar een eigen frequentiegebied voor is toegekend, dat in 2001 onder de Nederlandse aanbieders geveild is.

HSPA
High-Speed Packet Access en HSPA+
Door efficiëntere codering was er nog sneller verkeer mogelijk op de bestaande frequenties. Soms ook wel aangeduid als 3.5G.

4G
Vierde generatie: Door verbeterde coderingstechnieken kon het nog sneller; in 2012 zijn frequentiegebieden herverdeeld en onder de providers geveild.

LTE
Long Term Evolution en LTE Advanced, ook wel 4G genoemd.
Ingevoerd in 2012.

C2000
380-385 en 390-395 MHz
Het landelijke digitale communicatienetwerk voor hulpdiensten. Ingevoerd in 2005.

Digitenne
Digitale televisie, opvolger van de analoge tv.

DECT
1900 MHz
Protocol voor draadloze communicatie tussen een telefoonbasisstation en een draadloze telefoon.

WiFi
Wireless Fidelity of WLAN (Wireless Local Area Network); 2400 MHz
Protocol voor draadloos computernetwerk.

Bluetooth
2400 MHz
Protocol voor draadloze communicatie tussen apparaten, zoals telefoons, speakers, printers, enzovoort.

Airplay
Protocol voor draadloze communicatie van beeld en muziek tussen audio- en videoapparatuur. Maakt gebruik van WiFi of Bluetooth.

Mobiele telefoons op vier banden?

De oorspronkelijke radiofrequentie van GSM ligt op 900 MHz. Dit is niet een exacte frequentie, maar het geeft een frequentiegebied, een ‘band’ aan, rond deze waarde. Door het snel groeiende dataverkeer kwam er al gauw een band bij op 1800 MHz in Europa en 1900 MHz in Amerika (die in Europa in gebruik was voor DECT-telefonie). Later kwam in sommige landen ook een band op 850 MHz beschikbaar. Mobiele telefoons moesten al vier banden ondersteunen (quad band) om overal ter wereld gebruikt te kunnen worden (voor Europa was een dualband-toestel voldoende). De banden zijn weer onderverdeeld in kanalen, en die worden gebruikt door telecomproviders.
Het werd steeds drukker op deze banden, want ook de latere technieken zoals GPRS en UMTS moesten erbij. Voor UMTS worden ook banden op 2100 en 2600 MHz gebruikt, met name in stedelijke gebieden, waar veel mobiel dataverkeer is.
Op de frequentieveiling van decem

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.