Heelal

Zo veel sterren, en toch zo donker?

Door

op

Hoeveel sterren zijn er in het heelal? Te veel om te tellen. Zelfs het aantal sterrenstelsels in het zichtbare heelal is enorm: twee biljoen. En dat enorme getal is nog eens minstens tien keer groter geworden!

Een gecombineerd onderzoeksteam van de universiteiten van Leiden, Edinburgh en Nottingham heeft, met behulp van telescopen van de NASA en ESA, berekend dat er zo’n 2.000.000.000.000 sterrenstelsels in het heelal zijn. Dat is minstens tien keer meer dan tot nu toe was gedacht.

Ter vergelijking, dat betekent dat er voor iedere persoon op aarde bijna 300 sterrenstelsels in het heelal zijn, elk met miljarden sterren. Verreweg de meeste daarvan zijn volgens de astronomen te zwak om waar te nemen met de huidige telescopen. Of de berekening klopt zal de tijd uit moeten wijzen. Dit hogere aantal sterrenstelsels heeft volgens de astronomen geen gevolgen voor de oerknaltheorie.

Maar als er dan biljoenen sterrenstelsels zijn, waarom is het dan toch donker ’s nachts? Je zou denken dat al die sterren toch heel wat licht zouden verspreiden? Dit is een vraag waar astronomen zich al eeuwen mee bezighouden. Dit heet de paradox van Olbers, genoemd naar de Duitse astronoom die zich hierop richtte. Hij dacht zelf dat grote wolken waterstof het licht tegenhielden. Die theorie lijkt nu te zijn bevestigd. Welke kleuren licht worden waargenomen en welke juist niet, is afhankelijk van welk chemisch element tussen de lichtbron en de waarnemer zit. En uit het spectrum van het licht blijkt dat er inderdaad sterrenlicht wordt tegengehouden door waterstof. Daarmee lijkt Olbers na twee eeuwen toch gelijk te krijgen.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/2biljoen1
www.weet-magazine.nl/2biljoen2

Vul hieronder uw gegevens in


 

 

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.


 

 

Machtiging automatische incasso

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Dit vindt u boven uw postadres op de factuur, boven andere brieven en op de adresdrager van Weet Magazine.

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in


 

 

Machtiging digitale factuur

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Dit vindt u boven uw postadres op de factuur, boven andere brieven en op de adresdrager van Weet Magazine.