Natuur

Wespenplaag op komst

Door

op

De overlast door wespen lijkt dit jaar problematische proporties te gaan aannemen. Nu al worden ongediertebestrijders opvallend vaak gebeld over wespenoverlast; per dag wel meer dan honderd aanvragen. En dat is niet vreemd…

Volgens de cijfers van het KNMI is het een bijzonder warme lente geweest waarin meerdere warmterecords sneuvelden. Vooral mei was erg warm, met een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C (het gemiddelde ligt in mei slechts op 13,1 °C). Door het warme voorjaar zijn de koninginnen relatief vroeg uit hun winterslaap gekomen. Doordat deze cyclus al vroeg op gang kwam, groeit het aantal werksters sneller dan in voorgaande jaren. Daarbij hebben zij langer de tijd om zich te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen ongewoon veel wespen zijn. Ze zijn ook nog eens groter dan normaal.

Wespenplaag
Ook in 2017 leek een wespenplaag op de loer te liggen, door het aantal koninginnen dat vroeg uit hun winterslaap kwam. Verschillende dagbladen en omroepen berichtten hierover. Toen viel de overlast uiteindelijk mee, door schommelingen in het weer tussen de lente en zomer. Vreemd genoeg bleven de doemvoorspellingen dit jaar uit, terwijl er juist nu wel veel overlast is. Er kan in 2018 zelfs tot ver in de herfst overlast van wespen zijn.
Droogte is gunstig voor wespen. Er viel in de Bilt tot nu toe slechts 12,1 mm neerslag. Normaal valt er in Nederland in juni gemiddeld 65 mm. En ook in juli wordt er geen bovengemiddelde hoeveelheid regen verwacht. Hierdoor zal de overlast door wespen nog verder toenemen.

Overlast voorkomen
Als je een wespennest ziet, kun je deze het beste zo snel mogelijk laten verwijderen. In zo’n nest kunnen tot wel 10.000 wespen leven. Er zijn nu al nesten ter grootte van een tennisbal gesignaleerd. Die kunnen uitgroeien tot een nest ter grootte van een voetbal.

Weet meer: www.debestrijdingsbrigade.nl

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.