Mens

Wat je allemaal kunt met magneetbacteriën!

op

Bacteriën vervullen een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de darmflora in je lichaam. Daar helpen ze bij de vertering van voedsel. Maar ze kunnen ook heel andere taken uitvoeren. De bacterie M. magneticum kan bijvoorbeeld data opslaan, zoals een harde schijf dat doet.

De bacterie M. magneticum leeft van ijzer. Hij zet dat om naar magnetiet, een mineraal dat van nature (de naam zegt het al) magnetisch is. Als vele bacteriën dat proces ondergaan en ze zitten bij elkaar, vormen ze een magnetisch geheel.
Britse en Japanse wetenschappers denken dat M. magneticum de huidige harde schijf kan vervangen. Deze bacteriën zouden sneller gegevens opslaan dan de huidige harde schijf dat doet. Ook kunnen met deze bacteriële mini-magneten veel kleinere onderdelen worden gemaakt, zodat de harde schijf in zijn geheel een stuk kleiner wordt dan tegenwoordig.
Prototypes van ‘bacterieschijven’ zijn er helaas nog niet. Waarschijnlijk laat dat nog jaren op zich wachten.

Wegwijzer
Naast M. magneticum zijn er nog andere magnetische bacteriën, elk met hun eigen eigenschappen. Zo is er de Desulfovibrio magneticus. Die bacterie kun je het beste vergelijken met een kompas; die wijst altijd naar het noorden. Desulfovibrio magneticus werkt op een vergelijkbare manier. Hij maakt ijzerbolletjes aan, die hem naar een magnetische pool trekken. Dat gebeurt zelfs als hij dood is.

Artsen willen deze bacteriën gebruiken om medicijnen op de juiste plek in het lichaam te brengen (bijvoorbeeld bij een tumor). Als je het medicijn bijvoorbeeld voorziet van Desulfovibrio magneticus en de plek waar het heen moet voorziet van een magnetisch veld, ‘trekt’ het medicijn ernaartoe.

Een mooi idee, maar om dit in praktijk te realiseren is helaas nog niet gelukt. Het proces hoe de bacteriën ijzerbolletjes aanmaken, is nogal geheimzinnig. Onderzoekers weten nog niet precies hoe dat gebeurt. Als er wel meer duidelijkheid komt, dan moet nog worden ontdekt hoe de medicijnen dan precies aan de bacteriën kunnen worden gekoppeld. Naar verwachting zal het nog wel een paar jaar duren voordat dit allemaal inzichtelijk is.

Weet meer:
www.tiny.cc/magneetbacterie1
www.tiny.cc/magneetbacterie2

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.