Natuur

Vulkanen bedreigen West-Europa

op

Eén oprisping van een IJslandse vulkaan en het Europese vliegverkeer ligt plat. Je weet dat het gaat gebeuren – vulkanen worden immers om de zoveel tijd ‘wakker’ – maar als het dan eindelijk plaatsvindt, kun je vaak niets meer doen dan je uit de voeten maken en toekijken. Zo staan er nog meer uitbarstingen op stapel. De één met minder dramatische gevolgen dan de ander…

In de Canarische eilandengroep ligt La Palma, waarop de vulkaan Cumbre Vieja is gezeteld. Tien jaar geleden stelden dr. Simon Day, prof. Bill McGuire en prof. Steven Ward, wetenschappers van de Londense University College (UCL) en de Universiteit van Californië, dat La Palma zo instabiel is dat één van zijn flanken bij een vulkaanuitbarsting in zee kan storten. Dit zou een grote vloedgolf, een mega-tsunami, veroorzaken met golven van honderden meters hoog, die zich in een uitbreidende cirkelvorm in alle richtingen verplaatsen. Steden als New York, Boston, Lissabon en Casablanca zouden daarbij, volgens de wat pessimistischere voorspellingen, grotendeels van de aardbodem worden geveegd.

Een Telegraaf-artikel uit 2001 meldt dat de haven van Rotterdam zwaar zou beschadigen: ‘Steden in West-Nederland zullen het zwaar te verduren krijgen en de schade kan ons land voor jaren terugwerpen. (…) Uit het rapport van Day, McGuire en Ward blijkt dat de Cumbre Vieja-vulkaan op een belangrijk breukvlak ligt. Na de laatste grote uitbarsting in 1949 is daar een scheur van vier centimeter ontstaan. De vraag is wanneer één van de grondvlakken die tot diep in de oceaan doorlopen, definitief afbreekt en de wereld in het verderf stort.’ Tot zover het Telegraaf-artikel.

Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Inmiddels heeft de Delftse hoogleraar waterbouwkunde prof. Jan Nieuwenhuis met behulp van een model aangetoond dat de theorie van Day, McGuire en Ward klopt, maar dat de golven lang zo hoog niet zullen worden. „Alles aan de Spaanse kust wat lager ligt dan twee meter, gaat verloren. Vissersboten komen op het land en havens worden verwoest,” meldt Nieuwenhuis.

Meer weten? Lees Weet Magazine nummer drie.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.