Mens

Vreemdgaan schadelijker dan gedacht

op

In dit artikel worden uitkomsten gepresenteerd van een neurowetenschappelijk onderzoek waaraan zestien jaar is gewerkt. Conclusie: seksuele contacten doen iets met je hersenen. Chemische stoffen veranderen fysiek iets aan het brein, waardoor partners letterlijk in hun ‘mind’ met elkaar worden verbonden. Ook geeft het antwoord op de vraag waarom mannen zich soms moeilijk aan één vrouw kunnen binden als ze eerder wisselende contacten hadden.

Oxytocine bij vrouwen – en vasopressine bij mannen – zijn hormonen en neurotransmitters die in het zenuwstelsel worden aangemaakt. Het zorgt onder meer voor een band tussen moeder en kind. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat deze neurochemische stoffen, aangemaakt bij intiem contact, ook zorgen voor de binding van vrouw en man. Deze (ver)bindingskracht is veel sterker dan voorheen werd aangenomen.
Oxytocine en vasopressine hebben een breed scala aan effecten tot gevolg. Deze stoffen kunnen namelijk voor diepgang en vertrouwen in een relatie zorgen, maar kunnen bij bepaald gedrag (bijvoorbeeld het hebben van meerdere seksuele contacten) ook schadelijk zijn voor (toekomstige) relaties.

Net als de hechtkracht van lijm zorgen oxytocine en vasopressine voor een krachtige verbinding. Die verbinding kan niet ongedaan worden gemaakt zonder emotionele en zelfs lichamelijke pijn! De binding is zo sterk dat het verbreken van een relatie te zien is op hersenscans (daar waar de fysieke pijngebieden zich bevinden).

Gedurende een relatie verbinden chemische stoffen zich met hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke verbindingen. Daardoor worden twee mensen op een unieke manier, ook in hun ‘mind’, met elkaar verbonden.
Uit het onderzoek blijkt nog meer… Als iemand regelmatig te maken heeft gehad met verbroken relaties, is hij in de toekomst minder goed in staat nieuwe, diepgaande relaties aan te gaan.

Onderzoek door Louann Brizendine, neuropsychiater aan de Universiteit van Californië, geeft aan hoe snel de binding plaatsvindt. Zij ontdekte ook – en dit was nieuw – dat oxytocine bij vrouwen voor een gevoel van vertrouwen zorgt in de persoon waarmee zij lichamelijk contact heeft. Dit vertrouwen is uiteraard van vitaal belang voor een gezonde relatie. Een belangrijke vraag is dan wel met wie je deze relatie wilt! Een experiment, waarbij iemand omarmd en geknuffeld werd, wijst uit dat de hersenen na zo’n twintig seconden al oxytocine afgeven, zodat de binding tussen de knuffelaars wordt vastgelegd en de ‘vertrouwenscircuits’ van de hersenen worden geactiveerd.

Meer weten? Lees dan Weet Magazine nummer drie.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.