Algemeen

De volkstelling van Augustus

op

volkstelling Augustus

Caesar Augustus is de geschiedenis ingegaan als de stichter van het grote Romeinse Keizerrijk. Maar hoe kwam Augustus eigenlijk aan die macht? En heeft hij inderdaad volkstellingen gehouden? Volgens Lukas 2:1 beval Augustus dat ieder mens in zijn rijk moest worden ingeschreven in zijn eigen stad. Hierdoor moesten Jozef en Maria naar Bethlehem, waar Jezus werd geboren. Maar critici zeggen dat deze volkstelling nooit heeft plaatsgevonden. Zou Lukas hem verzonnen hebben om Jezus de status van Messias te geven?

Wat is een volkstelling?

Keizer Augustus staat bekend als een briljant staatsman en strateeg. Onder zijn regering groeide het Romeinse Rijk sterk. Het strekte zich uit van Nederland tot in het Midden-Oosten. Om zo’n enorm gebied te kunnen besturen, had je geld nodig. En om geld te krijgen, moest je weten over hoeveel mensen je regeerde, zodat je belasting kon heffen. Daarom heeft Augustus verschillende keren tijdens zijn keizerschap een volkstelling bevolen.

HOE KWAM AUGUSTUS AAN DE MACHT?

Het is 15 maart, 44 v.Chr. als Julius Caesar wordt omgebracht. De macht van de Romeinse Republiek gaat weer over van de even daarvoor aangestelde dictator naar de senaat. Maar Caesar had zijn achterneef en aangenomen zoon Gaius Octavius al klaargestoomd om heerser te worden. Toch zou het nog 17 jaar duren voordat deze de troon besteeg als Caesar Augustus. Augustus regeerde van 16 januari 27 v.Chr. tot aan zijn dood op 19 augustus 14 n.Chr. Er zit dus bijna 17 jaar tussen de dood van ‘ome Jules’ en de troonsbestijging van zijn achterneefje. Hoe dat kwam lees je in deze Weet.

Waar of niet?

Critici hebben 4 punten aangedragen die zouden kunnen aantonen dat de volkstelling zoals Lukas die vermeldt niet historisch verantwoord is. In deze nieuwe Weet lees je puntsgewijs de kritiekpunten met daar tegenover 4 corresponderende tegenwerpingen die laten zien dat er helemaal geen reden is om te twijfelen aan Lukas’ verslag.

Het eerste deel van deze tekst komt uit het artikel ‘De volkstelling van Augustus: opent Lukas met een verzinsel?’ uit Weet Magazine 72. Het nummer is te koop in onze webshop.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.