Mens

Veel Nederlanders geloven, alleen niet in God

op

Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft in opdracht van dagblad Trouw een grootschalig onderzoek naar spiritualiteit en religie in Nederland uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat nog slechts 16,6% in God gelooft, terwijl veel Nederlanders een eigen spirituele wereld met nieuwe geloofsvoorstellingen hebben ontwikkeld. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (26,6%) gelooft in het bestaan van een hogere macht of kracht en meer dan 40% ziet zich als een spiritueel mens.

“Het onderzoek geeft inzicht in waar Nederlanders nog wel en niet meer in geloven,” zegt André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas. “Het bijzondere is dat er niet alleen is gekeken naar godsdienstige Nederlanders, maar juist vooral ook naar de groep die zegt niet meer in God te geloven: ietsisten en atheïsten. Geloof blijkt geen kwestie van wel of niet geloven, maar van vele varianten, waarbij een groot aantal Nederlanders een eigen spirituele wereld heeft ontwikkeld.”

Een aantal traditionele religieuze denkbeelden ‘overleeft’ al deze vernieuwing en verandering: zo gelooft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking in een leven na de dood. Van deze groep gelooft bijna niemand meer in de hel, slechts 7,6%. Maar de hemel is nog steeds een geloofwaardig hiernamaals: 33% van de Nederlanders die aangeeft dat er een leven na de dood is, gelooft in de hemel.

Ruim 12.000 respondenten uit het Kieskompas-panel hebben een uitgebreide vragenlijst over religieuze en spirituele onderwerpen ingevuld. Krouwel ontwikkelde de vragenlijst samen met Caroline Snoek van Kieskompas, godsdienstpsychologe Joke van Saane en sociaalpsycholoog Jan Willem van Prooijen, beiden verbonden aan de VU. De resultaten van dit onderzoek zijn aangevuld met een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.