Geologie

Uit Weet Magazine: Vulkaanuitbarsting onderbouwt scheppingsmodel

op

Met een ongelofelijke knal, die 300 kilometer verderop was te horen, blies de vulkaan zijn top er finaal af. De uitbarsting veroorzaakte een modderlawine die zo’n 21 kilometer verder in de Toutle River terechtkwam. Boomstammen met een diameter van wel tweeënhalve meter werden ontworteld en versplinterd. Een deken van vulkanisch stof en as belemmerde het zicht en deed de zon verdwijnen. Tientallen mensen overleefden de ramp  niet. Wat gebeurde er allemaal op die zondagmorgen in 1980?
Het is 18 mei 1980.De plek waar het allemaal gebeurt: de Mount Saint Helens.  Een  prachtige vulkaan  in  het  westen  van  de  Verenigde Staten. Die dag barst de vulkaan uit. Een kracht die vergelijkbaar is met  duizend  keer de bom die op Hiroshima viel. De uitbarsting was verwacht, dat wel. Wetenschappers en cameraploegen vanuit heel  Amerika  waren  toegestroomd om het  natuurverschijnsel vast te leggen. Alles  wordt op de voet gevolgd; een prima ‘laboratorium’ om te zien of geologische processen wel echt op de wijze en met de snelheid plaatsvinden zoals die in veel studieboeken zijn weergegeven. De uitbarsting bood namelijk een zeldzame kans om geologische processen van dichtbij en op het moment dat ze plaatsvonden te onderzoeken. Dat leverde heel wat opzienbarende gegevens op. Processen waarvan verondersteld werd dat ze duizenden, miljoenen jaren zouden duren, bleken ineens heel snel te kunnen gaan. Mount Saint Helens liet op die manier zien hoe catastrofale processen in de natuur werken. Het leverde als het ware een minilaboratorium om te zien hoe een natuurramp zich voltrekt. Als je uitgaat van een zondvloed heeft de Mount Saint Helens je heel veel  te zeggen. De uitbarsting in 1980 werpt dan namelijk een heel verhelderend licht op de zaak: Zelfs grote geologische processen kunnen in een oogwenk voltrokken zijn!

Het proces van de uitbarsting, en de conclusies die daaruit getrokken mogen worden,  worden in nummer 23 van Weet Magazine uitgebreid besproken.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.