Mens

Uit Weet Magazine: Voedselallergie – waarom niet iedereen alles kan eten

op

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: iemand is allergisch voor gewone voedingsmiddelen als appels, melk of noten. Dingen die de meeste mensen probleemloos kunnen eten, geven dan allerlei lichamelijke klachten. Wat gaat er mis? En waarom ontwikkelt de één wel een allergie en de ander niet?

 

Je lichaam is uitgerust met een prachtig werkend immuunsysteem, dat als taak heeft¬ om lichaamsvreemde indringers buiten te houden. De grootste groep indringers wordt gevormd door de microbes: dat zijn bacteriën en schimmels, maar ook virussen. Verschillende barrières houden deze microbes tegen.

Opgeleid om op te treden
Als het deze microbes toch gelukt is om de eerste barrière (je huid) te passeren, komen de immuuncellen in actie. Ze worden gevormd uit stamcellen in het beenmerg en ontwikkelen zich stapje voor stapje tot immuuncellen met een eigen specialisme. Tijdens deze ‘opleiding’ leren ze wat lichaamseigen en wat lichaamsvreemde stoffen en cellen zijn. Ze leren lichaamseigen cellen te herkennen aan speciale markerende eiwitten die op de buitenkant van een cel zitten. Als er stoffen worden aangetroffen zonder deze lichaamseigen markering, dan leidt dat tot een reactie van het immuunsysteem. In deze reactie worden er antistoffen gevormd tegen de indringer (het antigeen). Deze antistoffen zijn tegen één bepaald antigeen gericht.
Antistoffen kunnen heel specifiek indringers herkennen en markeren. Dit markeren doen ze door zich aan het indringende antigeen te binden. De aanwezigheid van antistoffen tegen het antigeen vergroot de reactiesnelheid en effectiviteit van de immuunreactie: de indringer wordt heel snel uit de weg geruimd.

En wat als het mis gaat?
Maar wat heeft dit met voedselallergie te maken? Dat zit zo. Bij sommige mensen wordt er door bepaalde voedseldeeltjes — meestal eiwitten — een reactie van het immuunsysteem op gang gebracht. Het is deze reactie waar mensen met een allergie last van hebben; en niet van het voedseldeeltje zelf. Het is net alsof het lichaam denkt dat er een gevaarlijke indringer naar binnen wil. Het immuunsysteem gaat dan antistoffen tegen die indringer maken. Als deze reactie optreedt is er sprake van een allergie.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.