Natuur

Uit Weet Magazine: Vier jaar na de olieramp

op

Vier jaar geleden was de blow-out in de Golf van Mexico. Wie herinnert zich die ramp op BP’s boorplatform Deepwater Horizon niet? Maandenlang spoot er, uit de oceaanbodem, olie in zee. Inmiddels is het wateroppervlak schoon. Als je nu – vier jaar na dato – op de rampplek komt, lijkt er niets aan de hand. Maar dat is schijn. Op de zeebodem leeft nog steeds niets en de vissen in deze wateren kun je niet eten. Hoe kon dit gebeuren? Had de vervuiling voorkomen kunnen worden? Tinka Murk is hoogleraar milieutoxicologie van Wageningen University. Ze heeft regelmatig contact met Amerikaanse onderzoekers en spreekt hen over het gebied in de Golf van Mexico, waar in 2010 een grote olieramp plaatsvond. Murk doet experimenteel onderzoek naar de gevolgen van deze ramp. Haar Amerikaanse collega’s voeren hun metingen op locatie uit. „Vooral op de bodem kun je zien hoeveel schade het milieu opliep. Monsters tonen aan dat de ramp voor een dikke, drabbige laag olie op de bodem zorgde. Dat had niemand vooraf verwacht, omdat olie immers op water drijft.”

Zeesneeuw
Maar hoe komt die olie dan op de bodem terecht? Murk: „Er zijn sterke aanwijzingen dat de gevolgen van de blow-out groter en langduriger werden doordat er na de ramp dispergeermiddelen zijn gebruikt. Dat zijn een soort afwasmiddelen die ervoor zorgen dat de olie beter met het zeewater mengt en van het wateroppervlak verdwijnt (zie kader). Dat is met de beste bedoelingen gedaan, daar twijfel ik geen moment aan, maar deze middelen en de olie zorgden er wel voor dat algen en bacteriën geprikkeld werden tot een overproductie van zeesneeuw; een witte, vlokkige massa.” In de buurt van de Deepwater Horizon mondt de Mississippi uit in de Golf van Mexico. De kleideeltjes uit deze rivier bonden zich aan de zeesneeuw, met alle gevolgen van dien. „De zeesneeuw werd zwaar en zonk naar de bodem. Daar doodde het, als een giftige laag, al het leven.” In plaats van dat door de dispergeermiddelen de oliedeeltjes zich in het water verspreidden en versneld afbraken, werd de olie juist geconcentreerd en ‘langer houdbaar’ gemaakt tot ver in de toekomst.

Grote schade
Volgens oliemaatschappij BP – eigenaar van de Deepwater Horizon – is de olie nu helemaal weg. Maar Murk zegt dat de situatie heel anders is: „ Alleen vissen die aan het wateroppervlak leven hebben nergens last meer van. Zo’n achthonderd meter dieper, op de bodem, zijn er vissen die hapjes nemen van de met olie bevuilde zeesneeuw, waardoor ze allerlei huidzweren krijgen. Ook zijn er van sommige vissoorten al vier jaar geen jonge dieren gezien.” Murk wijst erop dat veel mensen die rond de Golf van Mexico wonen visser zijn. Hun bron van inkomsten viel grotendeels weg. Ook garnalenvissers kwamen in de problemen. BP spreekt tegen dat de blow-out schadelijke gevolgen heeft voor de visstand. Murk spreekt andere taal. „De eigenschappen van de olie op de bodem en de olie in de vissen zijn aantoonbaar hetzelfde als van de olie die bij de blow-out vrijkwam.” Studieresultaten wijzen op nóg iets anders: „Normaal gesproken zakt er ongeveer 1 millimeter slib per jaar naar de zeebodem; door de olie en de zeesneeuw werd dat ineens veel meer; tot wel 10 centimeter giftige drab. Als je de onderwaterbeelden van vlak na de ramp bekijkt, dan zie je een complete sneeuwbui.”

Meer over dit onderwerp is te vinden in het april-nummer van Weet Magazine.

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.