Robots nemen veel werk uit handen. Aan de lopende band bijvoorbeeld. Doordat de technische mogelijkheden alsmaar toenemen, worden ze ook slimmer en socialer. Zelfs uiterlijk beginnen ze al op mensen te lijken. Moet je daar blij mee zijn of is het zorgwekkend?
Een robot die de vuilnis ophaalt, de hond uitlaat of post bezorgt: het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar volgens sommige wetenschappers kan dat al binnen vijf jaar werkelijkheid zijn. Met behulp van speciale software, sensoren, motoren en videoapparatuur blijkt de robot tot bijzondere prestaties in staat. Zelfs menselijk gedrag kan hij nabootsen. En daarmee is de mensachtige robot niet meer exclusief het onderwerp van futuristische films of een spannend boek. Er zijn al wel voorbeelden bekend van robots die werk uitvoeren dat eerst door mensen werd gedaan. In een Canadees ziekenhuis krijgen patiënten sinds kort een robot aan hun bed, omdat de arts niet op meerdere locaties tegelijk kan zijn. En in Zuid-Korea treedt een robot op als gevangenbewaarder (zie http://weet-magazine.nl/home/home/185), die waarschuwt als er iets misgaat in de cel.
Deze robots hebben een robotachtig uiterlijk. Maar wat gebeurt er als hun uiterlijk en gedrag telkens wordt aangepast, en wel op zo’n manier dat ze sprekend op een mens lijken? Een bedrijf dat daar veel ervaring mee heeft, is Hanson Robotics. Robotwetenschapper en directeur David Hanson ontwikkelde verschillende humanoïdes, mensachtige robots met een eigen karakter.
Emoties herkennen
Een bijzonder voorbeeld van een humanoïde is Philip. Zo op het eerste gezicht lijkt hij opvallend veel op een volwassen man. Hij heeft grijs haar, een baardje en blauwe ogen, kan lachen, zijn wenkbrauwen fronsen, bewegingen van mensen volgen en een gesprek voeren. Wie Philip ontmoet, wordt verrast doorzijn menselijke uitstraling. Het is dan ook een knap staaltje techniek!
Philips ‘huid’ is gemaakt van een soort siliconen en oogt heel natuurlijk. Onder dat flexibele gezichtsmasker werken meer dan dertig radertjes, waarmee de robot maar liefst achtenveertig verschillende uitdrukkingen van een menselijk gezicht kan nabootsen.
Weet meer: http://weet-magazine.nl/home/home/127
Meer over robots lees je in Weet Magazine nummer 21.