Mens

Uit Weet Magazine: Op een plaats delict

op

Bij het NFI werken de speurneuzen van Nederland. Zij zijn dagelijks in touw om de waarheid boven tafel te krijgen. Wat is er op een plaats delict gebeurd? Om hier achter te komen maken ze gebruik van de nieuwste technieken om bloed- en vingersporen te bestuderen. Hoe men te werk gaat? Weet Magazine bezocht het Nederlands Forensisch Instituut en sprak met Josita Limborgh en Marcel de Puit.

Het zijn vaak geen prettige omstandigheden waaronder de medewerkers van het NFI hun werk moeten doen. Als de politie de ‘plaats delict’ (PD) heeft onderzocht en het vermoeden heeft dat het om een moord gaat, wordt de hulp van het Nederlands Forensisch Instituut ingeroepen. Hiervoor is het Mobiel Forensisch Team continu stand-by. Teamlid Josita Limborgh vertelt hoe haar team te werk gaat: „Binnen een uur na de melding moeten we kunnen uitrukken. We vertrekken altijd vanuit Den Haag en weten meestal niet wat we zullen aantreffen; om hoeveel mensen het gaat bijvoorbeeld en wat er is gebeurd. Het is goed als we van tevoren niet te veel weten. Het gaat om onze indruk van het plaats delict.

Levensreddend
Soms gebeurt het dat het ambulancepersoneel met een reanimatie bezig is geweest, waardoor de PD ‘vervuild’ is geraakt. Voor Josita en haar collega’s is dat een kwalijke zaak. „Dan verkeren de sporen niet meer in de originele staat en kunnen we weinig meer doen met wat we aantreffen. Daarom geven we regelmatig cursussen aan ambulancepersoneel. We vragen dan bijvoorbeeld of men geen laken over een overledene heen wil leggen. En als iemand slachtoffer werd van een schietpartij, vragen we of men de kleding om het kogelgat wil openknippen, en niet er dwars doorheen. Dat is van belang voor ons onderzoek naar de gebruikte munitie en wapens. Maar we begrijpen natuurlijk dat iemands leven voor alles gaat. Wanneer er nog een leven kan worden gered, heeft dat uiteraard voorrang.”

Open ogen 
Josita en haar collega’s onderzoeken de bloedsporen ter plekke op parameters als grootte, vorm en bloedverdeling. Daar kun je veel uit afleiden. „Als een bloeddruppel helemaal rond is, weet je dat hij recht naar beneden is gevallen. En wanneer de dader een mes gebruikte, moet je je ervan bewust zijn dat die druppel ook van hem of haar kan zijn. Wij moeten alle bloedsporen veiligstellen en maken daarom overal foto’s van. Ook nemen we monsters.” Josita onderstreept dat het heel belangrijk is om op de PD goed je ogen open te houden. „Op foto’s zie je nooit hoe groot een ruimte is. Bij een forensisch onderzoek zijn dat dingen die ertoe doen. Aan de hand daarvan kun je verklaringen van een verdachte op juistheid controleren. Klopt het vertelde met de feiten? Zou het zo gegaan kunnen zijn of laat het onderzoek nog andere mogelijkheden open?”

Meer hierover in het oktobernummer (2014) van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.