Mens

Uit Weet Magazine: Ontwikkeling van de foetus opzienbarender dan gedacht

op

Tijdens de zwangerschap gebeuren spectaculaire dingen in de baarmoeder. In het februarinummer van Weet Magazine wordt een aantal recente ontdekkingen beschreven die dit nog eens extra onderstrepen. Zo blijkt het taalonderscheid van de baby al in de baarmoeder te beginnen, binden zijn cellen zich met moeders hersenen en kan een baby al in de baarmoeder gapen!

Het taalonderscheid van de baby vormt zich al in de baarmoeder. Vanaf tien weken voor de geboorte pikken foetussen hun eerste graantje mee in de herkenning van typerende spraakgeluiden van moeder. Eerder werd aangenomen dat ze de klinkers en medeklinkers veel later, pas na de geboorte, leerden verstaan.
In Weet Magazine wordt ingehaakt op een onderzoek dat gaat over baby’s die kort na de geboorte, terwijl ze nog in het ziekenhuis waren, allerlei klinkers te horen kregen uit zowel de taal van de moeder als een buitenlandse taal. De baby’s konden zelf bepalen hoeveel keer ze een bepaalde klinker te horen kregen door op een speen te zuigen. Die speen was verbonden met een computer. Afhankelijk van hoe lang en hoe vaak de baby op de fopspeen zoog, testten de onderzoekers de interesse in de klinkergeluiden.
Uit de resultaten leidden de onderzoekers af dat baby’s die naar buitenlandse klinkers luisterden meer aan de speen zogen dan baby’s die naar de moedertaal luisterden. Dit geeft volgens de onderzoekers aan dat foetussen de klinkergeluiden van hun moeder al in de baarmoeder leren herkennen. „Deze kleintjes hebben daar al naar moeders stem zitten luisteren. Als ze eenmaal geboren zijn, zijn ze kennelijk klaar voor iets nieuws.”

Baby blijft bij je, zelfs na abortus
Een ander opzienbarend studieresultaat dat in Weet Magazine wordt aangehaald, is dat cellen van een groeiende foetus zich blijvend in de hersenen van moeder vestigen. Dit is zelfs het geval als de zwangerschap gewild of ongewild vroegtijdig is afgebroken.
De studie wijst uit dat mannelijke Y-chromosomen, die alleen via de zwangerschap van een jongetje in het lichaam van de vrouw kunnen zijn gekomen, nog tientallen jaren na de bevalling in moeders hersenen aanwezig zijn. Amerikaanse wetenschappers onderzochten overleden vrouwen op de aanwezigheid van deze cellen en kwamen die in meer dan 60% van de gevallen tegen. Ook kwamen deze foetuscellen in verschillende hersengebieden voor.
Welke invloed de cellen precies op de hersenen hebben, is onduidelijk. Dit onderzoek toont echter wel dat de cellen minder vaak voorkwamen in de hersenen van vrouwen die de ziekte van Alzheimer hadden. Dit suggereert dat ze in verband kunnen worden gebracht met de gezondheid van de hersenen.

Baby gaapt al in baarmoeder
Er gebeurt nog meer bijzonders in moeders buik. Onderzoekers van de universiteit van Durham hadden onlangs een primeur. Ze legden op videobeelden vast dat foetussen al in de baarmoeder gapen. Dat was nog niet eerder gezien. Waarom foetussen dit doen, is nog een raadsel. Van imitatiegedrag kan geen sprake zijn. En omdat een foetus vanwege al het vruchtwater niet door zijn mond ademt, is het voordeel van extra opname van zuurstof ook niet aannemelijk.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.