Nieuws

Uit Weet Magazine: Nooit meer afval!

op

Geen afval meer: dat is in het kort de boodschap van de ‘cradle to cradle’-filosofie. Als een product aan het eind van zijn levensduur komt, moet het voor de volle honderd procent aan de wieg kunnen staan van een nieuw, minstens gelijkwaardig product. Cradle to cradle betekent dan ook ‘van wieg tot wieg’. En als de productie van C2C-artikelen ook nog eens energieneutraal en onder eerlijke werkomstandigheden gebeurt, ben je goed op weg naar een duurzame toekomst.

Kijk eens naar de natuur. Daar is geen afval. Alles heeft een functie. Als het er soms op lijkt dat een proces een afvalproduct achterlaat, dan blijkt opeens dat bijvoorbeeld micro-organismen met dit ‘afvalproduct’ prima uit de voeten kunnen. Soms voltrekt zo’n proces zich over talloze schakels, maar uiteindelijk is de kringloop weer rond.
Die manier van denken moet, volgens de cradle to cradle-gedachte, ook gaan postvatten in het ontwerp en de ontwikkeling van producten. Het is niet alleen belangrijk hoe je een product zo goedkoop en deugdelijk mogelijk kunt maken. Je moet ook verder kijken. Je moet letten op wat er daarna met het product gebeurt. Hoe kun je materialen weer voor honderd procent hergebruiken? Dat besef moet al geworteld zijn in het productontwerp.

Onbeperkt genieten

C2C-goeroe Michael Braungart is niet bang voor stevige uitspraken. Hij wijst erop dat er een generatie moet komen die helemaal zelfvoorzienend is: „Niet door te beperken, maar door te genieten en alles te gebruiken wat je daarvoor nodig hebt. Nu hebben we nog het gevoel dat we goed bezig zijn door niet de auto te nemen, door geen plastic tasje aan te pakken, door het slechte minder vaak te doen. Maar dat is fout! We moeten niet minder gebruiken, maar juist meer. We moeten zonder beperking kunnen genieten, maar zorg er dan wel voor dat de grondstoffen voor honderd procent opnieuw inzetbaar zijn.”
Schadelijke stoffen moet je volgens de C2C-filosofie zo veel mogelijk uitbannen. Maar als het niet anders kan? „Geen probleem”, aldus Braungart, „mits hergebruik maar gewaarborgd blijft. Dus als lood nodig is in een product, moeten we het gewoon weer in producten toelaten. Zeker als we lood, zoals nu, vervangen door het duurdere en veel giftigere bismut, terwijl we denken dat we goed bezig zijn voor het milieu. In Europa kunnen we ervoor zorgen dat het lood voor honderd procent wordt gerecycled. Nu verdwijnt het loodoverschot naar Afrika, waar het – bij gebrek aan regelgeving – bijgemengd wordt in benzine voor een betere verbranding.”

Zinloze regelgeving
Volgens Braungart zijn er voldoende voorbeelden waaruit blijkt dat je verkeerd met milieuregels bezig kunt zijn: „Europa maakt steeds strengere regels om rioolslib te verbranden, maar dat slib zit boordevol fosfaten; nog meer dan in de erts die de Chinezen boven de grond halen. En die fosfaten vernietig je gewoon! Het is net alsof je zegt dat je je kind beschermt door het maar drie keer te slaan in plaats van tien keer. Dat is geen bescherming. Evenzo is het zinloos om zaken efficiënter te maken wanneer het uitgangspunt verkeerd is.”

In het decembernummer van Weet Magazine kun je meer lezen over de cradle to cradle-gedachte.

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.