Geschiedenis

Uit Weet Magazine: Nero een beest, Decius een monster

op

Bij christenvervolging denk je al gauw aan de Romeinse keizer Nero. En terecht. Maar wist je dat de grootste vervolgingen niet onder Nero plaatsvonden maar onder een veel minder bekende keizer: Decius? Hij vervolgde christenen in het hele Romeinse rijk, terwijl Nero zich op Rome en omstreken richtte. Wat bezielde Decius?

Decius –die regeerde van 249 tot 251 na Christus– werd geboren omstreeks het jaar 201, waarschijnlijk in wat nu Kroatië is. Hij stamt uit een rijke familie. Over zijn jeugd is niets bekend. Hij duikt pas in 248 op in de literatuur. Dan roept keizer Philippus Arabs hem op om te strijden tegen iemand die meer macht vergaarde dan de keizer. Deze man, Marinus, had waarschijnlijk ook contact met de Goten, tegenstanders van Rome. Generaal Decius volgt zijn orders op en verslaat Marinus en de Goten. De soldaten zijn echter boos op Philippus Arabs omdat hij zo’n slecht militair leider was, en roepen Decius uit tot keizer.
Decius keert terug naar Rome, waarna Philippus in de Noord-Italiaanse stad Verona wordt vermoord. Decius laat ook meteen Philippus’ zoon doden, zodat een eventuele wraakactie wordt voorkomen.

Hervormer
Decius wil Rome hervormen, want onder zijn voorgangers was het Romeinse Rijk in verval geraakt. Hij laat badhuizen bouwen en zorgt ervoor dat de grenzen worden versterkt. Rome wordt namelijk langs elke grens door andere volken bedreigd.
Ook is Decius ervan overtuigd dat hij het rijk van binnenuit moet reinigen, zodat de Romeinen stand kunnen houden tegen de gevaren van buitenaf. Naar elke stad in het Romeinse rijk vaardigt hij een edict uit. Hierin gebiedt hij dat iedereen weer de klassieke goden gaat vereren. Volgens Decius is het namelijk een straf van de goden dat het Romeinse rijk te maken heeft met zo veel dreigingen.
Decius wil dat iedereen, in elke stad, een offer gaat brengen aan de klassieke goden. Niemand uitgezonderd… op de Joden na, want een felle Joodse opstand, zoals eerder plaatsvond, mocht nooit meer gebeuren. Dat kwam Decius niet goed uit.

Libellum
Degenen die geen offer brachten, kregen ook geen libellum. Dat is een papiertje waarop staat dat je aan de goden hebt geofferd. Als je werd aangehouden, niet in het bezit was van zo’n papiertje en weigerde alsnog te offeren, werd je gevangengezet, gemarteld en soms zelfs vermoord. Duizenden christenen vluchtten toen naar het platteland. Anderen kochten zo’n libellum van een niet-christen, maar er waren ook veel christenen die tóch offerden, om zo hun gezin veilig te stellen.

Meer over dit onderwerp lees je in het juninummer (2014) van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.