Nieuws

Uit Weet Magazine: LNG, brandstof van de toekomst

op

In de strijd voor een beter milieu (en gewoon, om de kosten te verlagen) komt er een nieuwe brandstof op de markt: LNG. Hoewel, echt nieuw is het niet. In een boek uit 1978 wordt al over LNG gesproken. Doordat de gas- en olievoorraden teruglopen, is LNG weer helemaal hot. Wanneer gaan onze auto’s op deze brandstof rijden?

Liquified Natural Gas (LNG) is vloeibaar gemaakt aardgas. Het is methaan dat sterk is afgekoeld tot ongeveer 160 graden onder nul. Daardoor is het vloeibaar geworden. Om de LNG vloeibaar te houden, wordt het opgeslagen in geïsoleerde, dubbelwandige roestvaststalen tanks. Zo’n tank staat al in Oss op het terrein van Vos Logistics. Daar tanken vrachtwagens uit het eigen wagenpark, maar ook die van bedrijven uit de buurt. Binnen vijf jaar komen er flink wat LNG-tanks bij in Nederland.
LNG is gemaakt van methaan dat van fossiele oorsprong is. Het is ontstaan uit dood, plantaardig materiaal. Door het dalen van de bodem of het stijgen van de zeespiegel, rot dit niet weg, maar vormt het een bodemlaag. Hieruit kan een fossiele brandstof voortkomen.

Een ‘broertje’ van LNG is LBG. Deze brandstof is gemaakt van methaan dat uit een hernieuwbare bron komt. Deze bronnen kunnen telkens opnieuw worden gebruikt voor het opwekken van energie.. Denk daarbij aan mest, koolzaadolie en GFT. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Motoren die op LNG kunnen rijden, kunnen eenvoudig op LBG overstappen.

Veel vrachtwagens rijden op diesel, omdat dit een goedkope brandstof is. LNG stoot 20% minder CO2 uit dan diesel. Ook de uitstoot van fijnstof en NOx (stikstofoxide) is 90% lager. LNG voldoet als brandstof nu al aan de voorgestelde emissie-eisen, die in 2014 van kracht gaan. Dieselmotoren moeten dan 68% minder NOx uitstoten.
Andere voordelen van LNG zijn:

– Een motor op LNG is de helft stiller dan een dieselmotor.
– LNG is iets goedkoper dan diesel.
– Van olie, waaruit diesel wordt gemaakt, is nog een voorraad voor 50 jaar, terwijl er van het aardgas waarvan LNG gemaakt wordt, nog voor 250 jaar in de bodem aanwezig is.
– En die enorme voorraad zorgt voor een grote prijsstabiliteit.

Meer over LNG lees je in Weet Magazine nummer 14.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.