Mens

Uit Weet Magazine: Kind beschermt moeder tegen borstkanker

op

Een grootschalige studie maakt duidelijk dat de kans op borstkanker nauw samenhangt met de ontwikkeling van de melkklieren. De zwangerschap speelt hierin een belangrijke rol. Een baby kan de moeder daarmee zelfs tegen borstkanker beschermen. Deze opmerkelijke resultaten worden gepresenteerd in het oktobernummer van Weet Magazine.

In een publicatie van dr. Lanfranchi en dr. Fagan (2014) wordt gesteld dat de kans dat een vrouw borstkanker krijgt samenhangt met de ontwikkeling van de melkklieren in het borstweefsel. Wanneer een vrouw voor de eerste keer zwanger wordt, maken die melkklieren een ontwikkelingstraject door. Na een voldragen zwangerschap hebben ze zich doorgaans uitontwikkeld tot volwassen melkklieren. Als de zwangerschap wordt onderbroken, kan dit proces niet worden voltooid.

De groei van borstcellen vindt plaats onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Cellen in ontwikkeling (type 1 en 2) zijn altijd veel gevoeliger voor beschadiging dan volledig ontwikkelde cellen (type 3 en 4). Dat geldt met name voor cellen die snel groeien, zoals in de zwangerschap. Hoe eerder de melkklieren volledig zijn ontwikkeld, hoe kleiner de kans op borstkanker. Maar andersom geldt ook: wanneer de ontwikkeling nog niet achter de rug is, verhoogt dat de kans op borstkanker.

Weet Magazine brengt een recent onderzoek van dr. Lanfranchi en dr. Fagan voor het voetlicht. Daaruit blijkt dat een  vrouw met een voldragen zwangerschap een lagere kans heeft op borstkanker dan een kinderloze. Een voldragen zwangerschap zorgt namelijk voor een min of meer volledige rijping van de melkklieren naar type 4 melkklieren, die minder kankergevoelig zijn. Ook het moment van de zwangerschap heeft grote invloed op het risico op borstkanker. De onderzoekers stellen dat hoe later een vrouw haar eerste kind krijgt, hoe groter het risico op borstkanker is, want ze heeft dan te maken met een langere ‘kwetsbare periode’. Een vrouw die haar eerste kind op 18-jarige leeftijd krijgt, heeft bijvoorbeeld een 50 tot 75% lagere kans op borstkanker dan een vrouw die op 30-jarige leeftijd haar eerste kind krijgt. Elke extra geboorte geeft volgens Lanfrachi en Fagan nog eens 10% risicoverlaging. Ook borstvoeding verlaagt het risico naarmate de borstvoedingsperiode langer is.

Als een zwangerschap in de eerste drie maanden op een natuurlijke manier eindigt, verhoogt het risico op borstkanker volgens de onderzoekers meestal niet. De zwangerschapshormonen zijn dan op een lager niveau dan bij een normale zwangerschap, als gevolg van een afwijking in de foetus of de eierstokken. Daardoor zijn er in de borsten niet meer type 1 en type 2 melkklieren bijgekomen (plaatsen waar kanker begint). Anders is het wanneer de zwangerschap kunstmatig wordt afgebroken in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dan zijn de borsten wel groter geworden en is de kans op borstkanker juist wel hoger. Hoe later de zwangerschap wordt afgebroken, hoe hoger het risico op borstkanker. Er hebben zich dan meer type 1 en type 2 melkklieren gevormd. Type 3 en type 4 klieren – die juist bescherming bieden tegen borstkanker – komen pas later tot ontwikkeling.

Het onderzoek geeft verder aan dat een miskraam vanaf de derde tot en met de zesde maand tevens het risico op borstkanker verhoogt. De meeste miskramen zijn dan het gevolg van een lichamelijke en niet van een hormonale afwijking, zodat de borsten doorgaans zijn doorgegroeid. Het effect van een natuurlijke afbreking van de zwangerschap zou in die periode hetzelfde zijn als bij een niet natuurlijke. Ook is er weer een verhoogd risico, want er zijn op meer plaatsen cellen bijgekomen waar kanker kan ontstaan.

Weet meer:
Breast Cancer and Induced , Abortion: A Comprehensive Review

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.