Geschiedenis

Uit Weet Magazine: Hannibal – De schrik van Rome

op

Een jongentje ligt in een mooi wiegje, in een huis in Carthago. De ouders kijken trots naar hun kleintje. Ze weten het al: hun zoontje wordt later soldaat…Inderdaad, dat werd Hannibal. En wat voor één!

Hannibal werd geboren in het jaar 247 v.Chr. Hij groeide op in de legerkampen van zijn vader, Hamilcar, die generaal was van het Carthaagse leger en gediend had in de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.). Deze oorlog tussen Rome en Carthago, een stad in het huidige Tunesië, verloren de Carthagers, met name doordat de Romeinen hun zeemacht konden breken. Mede hierdoor haatte Hamilcar de Romeinen. Zijn zoon mocht dan ook nooit vrienden met hen worden. Het stond vast: Hannibal zou zijn vader opvolgen. Deze Hannibal werd de schrik van Rome. Hoe hij dat werd, is een verhaal op zich…

Oorlog of vrede
Toen Hannibal een twintiger was, had hij al veel gebieden in Spanje veroverd. Spanje viel destijds onder Romeins gezag. Door de stad Saguntum aan te vallen, tekende Hannibal als het ware een oorlogsverklaring met Rome.
Rome stuurde gezanten, maar Hannibal weigerde hen te ontvangen. Voor de gezanten zat er toen niets anders op dan door te reizen naar Carthago. De Carthagers discussieerden of Hannibal moest worden overgeleverd aan de Romeinen of dat men in de oorlog moest meegaan. De Romeinen gaven twee opties: ‘Wij bieden u oorlog of vrede. De keus is aan u’. Maar de Carthagers weigerden te kiezen. Daarop antwoordden de Romeinen dat het dan oorlog zou zijn.
Er was geen weg terug. Maar de Romeinen waren nog niet klaar voor de strijd. Een leger op de been brengen kostte veel tijd. Hannibal daarentegen had zijn plannen al bijna in kannen en kruiken. Hij stuurde een leger naar Carthago en trok zelf met een enorm leger de Alpen over.
Een gewaagde tocht! Met zo’n 50.000 man en 40 olifanten trok hij over het gebergte om Italië binnen te vallen. De Romeinen hadden nooit verwacht dat hij op die manier naar hen toe zou komen. Hannibal leed, door de barre omstandigheden, veel verliezen in de bergen. Het leger volgde de rivieren, omdat dat de reis vergemakkelijkte , maar die rivieren overstroomden vaak. Ook kregen ze te kampen met zware sneeuwval en glibberigheid. Telkens wist Hannibal zijn mannen te motiveren met woorden als: ‘Wat zijn deze Alpen? Niets anders dan een paar hoge bergen! Ze raken aan de hemel niet. Gij zult over ze heen trekken onder de hemel door.’
Met de olifanten voorop ging hij verder en in slechts 15 dagen was zijn leger van Nieuw-Carthago, het huidige Cartagena in Zuid-Spanje, naar de Po in Noord-Italië gereisd.

Ingesloten
Bij de rivier de Po vond de eerste grote veldslag plaats. Hannibal beloofde aan zijn Gallische slaven dat ze vrijgelaten zouden worden als de Romeinen verslagen werden Dit motiveerde de mannen enorm en mede daardoor wonnen de Carthagers de strijd.

Dit artikel gaat verder in het aprilnummer van Weet Magazine.

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.