Geschiedenis

Uit Weet Magazine: Grootste fort van Europa valt binnen half uur

op

Eben-Emael was Europa’s grootste en sterkste fort, maar ook dat wist in de Tweede Wereldoorlog geen stand te houden. In een half uur was het gebeurd. De verovering is spannend genoeg voor een thriller!

Op vrijdag 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland en België aan. Daarmee leken de Duitsers de aanval van 1914 te herhalen: via België naar Frankrijk. De Franse legerleiding reageerde dan ook door de tegenaanval van 1914 te herhalen: vanuit Frankrijk naar België. Daarmee handelde men precies zoals de Duitse generale staf hoopte. Want de echte Duitse aanval kwam niet vanuit het noordoosten, maar zuidelijker, dwars door de Ardennen.

De aanval op de bruggen onder Maastricht en het fort Eben-Emael maakten deel uit van het plan dat de Fransen moest misleiden. Voetballen op het dak Duitse luchtverkenningen vanuit burgervliegtuigen maakten duidelijk dat een ‘gewone’ aanval op Eben-Emael vrijwel onmogelijk was. Diezelfde verkenningen hadden echter ook de gebrekkige luchtverdediging in kaart gebracht. Bovendien was op de foto’s te zien dat Belgische militairen het gras op dak van het fort als voetbalveld gebruikten…

Om het fort te veroveren bedacht de Duitse legerleiding een simpel plan: elitetroepen zouden met zweefvliegtuigen op het fort landen en de kanonnen uitschakelen. Intussen zouden ze wachten op de Duitse hoofdmacht die België zou binnenvallen. Zweefactie Kort voor de aanval werden er DFS 230 zweefvliegtuigen vanaf de oefenlocatie naar Keulen gebracht: gedemonteerd en verstopt in verhuiswagens. Op de vliegvelden bij de stad werden deze ‘gliders’ weer gemonteerd. De 42 vliegtuigen stegen van twee vliegvelden op. Tot Aken werden de gliders getrokken door gemotoriseerde toestellen van de Luftwaffe. De laatste kilometers moesten de vliegtuigen op eigen kracht naar België zweven. Zoeklichten op de grond wezen de weg. Elf vliegtuigen zouden op Eben-Emael landen, de andere toestellen moesten naar de bruggen over het kanaal koersen…

Het vervolg van deze militaire actie lees je in het decembernummer van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.