Mens

Uit Weet Magazine: Eeuwig blijven leven

op

Kun je –biologisch gesproken– eeuwig in leven blijven? Het antwoord is duidelijk, zul je zeggen. Tot nu toe sterven alle mensen, dus veel kans daarop is er niet. Maar er is wel een trend dat ouderen steeds vitaler en ouder worden. En de wetenschap schrijdt voort. Stel nu eens dat men ontdekt hoe je het proces van ouder worden kunt vertragen of misschien zelfs wel opheffen…

Een opvallend verschijnsel in het leven van de meeste organismen –en in het bijzonder de mens– is dat met het voortschrijden van de jaren de lichamelijke functies steeds minder worden. Uiteindelijk is alles zo ver afgetakeld dat leven niet meer mogelijk is, met de dood als gevolg. Soms lijkt de gedachte dat die aftakeling misschien wel afwendbaar is. Het lichaam heeft immers een groot aanpassingsvermogen. Training kan veel opleveren; denk maar eens aan de enorme spieren van gewichtheffers en het uithoudingsvermogen van marathonlopers. Deze atletische eigenschappen zijn het resultaat van langdurige, intensieve training. Zou dat misschien het geheim zijn om ouder te worden?
Regelmatige training wordt weleens een ‘wonderpil’ genoemd die de kans op talloze ziekten vermindert. Maar helaas wijst de praktijk uit dat zelfs mensen die tot op hoge leeftijd aan atletiekcompetities meedoen sterven. De dagelijkse fysieke inspanning neemt af naarmate je ouder wordt. Spierkracht en duurvermogen nemen dusdanig af dat zowel atleten als niet-atleten absoluut geen spierkracht en duurvermogen meer over hebben als de leeftijd van 120 jaar is bereikt. Een feit dat wel heel opmerkelijk wordt als je bedenkt dat in Genesis 6 vers 3 staat:

‘Toen zeide de HEERE: Mijn Geest zal niet in eeuwigheid twisten met den mens, dewijl hij ook vlees is; doch zijn dagen zullen zijn honderd en twintig jaren.’
Door de medische vooruitgang is de gemiddelde levensverwachting van de mens de laatste honderd jaar aanmerkelijk toegenomen. Toch is er niets veranderd aan de maximale levensverwachting. Het is duidelijk dat een verkeerde voeding en niet bewegen het risico op ziekten en voortijdig overlijden vergroot. Aan de andere kant is het niet zo dat een goede voeding en veel bewegen de maximale levensduur kunnen verlengen; wél de duur van een goede kwaliteit van leven.

Meer over dit onderwerp lees je in het augustusnummer van Weet magazine

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.