Algemeen

Uit Weet Magazine: De knie – een top ontwerp!

op

Je knie krijgt heel wat te verduren. Sta je daar weleens bij stil? Ja, overbelasting en blessureleed zijn in de sportwereld aan de orde van de dag. Gelukkig is dat bij normaal kniegebruik minder het geval. En dat terwijl er toch heel wat krachten op je knieschijf en pezen komen wanneer je van je stoel opstaat. Wist je dat je knie tot wel 1.000 kilo moet torsen als je springt? Hoe houdt ‘ie dat vol?

Je kunt je knie buigen en strekken dankzij de grote beenspieren die eraan vastzitten. Dat zijn de vierhoofdige bovenbeenspier aan de voorzijde, de hamstrings aan de achterzijde van het bovenbeen, en de grote onderbeenspieren. Deze spierbundels zijn met pezen aan je knieschijf, bovenbeen, scheenbeen, en kuitbeen bevestigd. Daarnaast zijn er talloze zenuw- en bloedvatstructuren die de knie naar behoren laten werken.

Niets is overbodig
Als je de huid en de spieren van de knie af zou pellen, dan ontdek je een gewricht dat uit wel 15 been-, kraakbeen- en peesonderdelen bestaat. Om extra stabiliteit en bescherming te bieden, zijn die ‘ingepakt’ in een veerkrachtig gewrichtskapsel. Vanbinnen zijn ze gesmeerd door het gewrichtsvocht en de slijmvliesbekleding (synovia).
De knie is het grootste gewricht in het menselijk lichaam. Het kan eigenlijk niet gemist worden. Dat geldt overigens voor elk onderdeel van je lichaam. Hoewel? Nou, misschien eentje dan: bij 3% van de mensen ontbreekt namelijk de voorste buitenknieband. Deze is in 1879 reeds ontdekt door een Fransman, maar door de medische anatomie 134 jaar ‘over het hoofd gezien’. In 2013 is deze knieband – die het kniegewricht aan de buitenkant extra verstevigt – opnieuw ontdekt door twee Belgische kniechirurgen. Vanaf toen kon men verklaren waarom sommige mensen last hebben van ‘zwakke knieën’: deze knieband ontbreekt dan namelijk. Kniebandchirurgie werd vanaf toen effectiever omdat de reparatie van deze knieband tot dan toe over het hoofd werd gezien.

Hefboom
Alles in de knie is op elkaar afgestemd om lopen zo eenvoudig mogelijk te maken, en om in een stabiele positie rechtop te blijven staan. De spieren zijn dan in rust, waardoor rechtop staan je weinig energie kost.
De knieschijf werkt als een hefboom. Dat komt doordat de knieschijf is ingebed in de pees die de vierhoofdige bovendijbeenspier met het scheenbeen verbindt. Hierdoor kan met de minste krachtinspanning van de bovendijbeenspier en de hamstrings het onderbeen over een hoek van maximaal 155 graden bewegen. Voor normaal trap op- en aflopen, hurken, helling beklimmen en afdalen hoef je daardoor geen grote bovenbeenspieren te hebben.

Geen verdwaald botje
De knieschijf is driehoekig van vorm en wordt ook wel een sesambeen genoemd. Sesambeentjes bevinden zich in een pees, die daardoor extra krachtinspanningen aankan. De knieschijf is het grootste sesambeen in het menselijk lichaam.
Aan de knieschijf kun je duidelijk zien dat het niet een of andere evolutionaire ‘misser’ is die later een functie kreeg. De schijf draagt namelijk bij aan de krachtoverdracht van de grote bovenbeenspier op het onderbeen. Daarnaast heeft het een snelheidsremmende werking bij het lopen en wordt het binnenste kniegewricht erdoor beschermd. Zonder knieschijf zou je als het ware op ‘houten benen’ lopen.

Meer bijzonders over de knie lees je in het augustusnummer van Weet Magazine.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.