Nieuws

Uit Weet Magazine: De derde revolutie

op

Veel uitvindingen zien het levenslicht lang voordat ze een revolutie veroorzaken. Dat was zo bij de stoommachine. Een halve eeuw voordat James Watt zijn uitvinding deed, was er al iemand die een machine ontwierp die op stoom werkte. Maar die machine was totaal onbruikbaar. Hij joeg er meer brandstof doorheen dan dat hij nuttige prestaties leverde. Pas toen Watt een halve eeuw later de stoommachine rendabel maakte, startte de industriële revolutie. Ook de ontdekking van internet leidde niet meteen tot een revolutie. In 1969 lukte het Amerikaanse wetenschappers al om computers op grote afstand met elkaar te verbinden via een telefoonkabel. Hun doel was om een raketsysteem operationeel te houden wanneer een deel van het netwerk in een oorlog zou worden vernield. Maar het gigantische commerciële belang dat de uitvinding van internet zou krijgen, liet maar liefst 25 jaar op zich wachten.
“Zo zal het ook gaan met de uitvinding van 3D-printing”, stelt Wouter Pijzel, directeur van ProtoSpace, een ‘fablab’ (fabrication laboratory) in Utrecht. “3D-printing is nu al mogelijk, maar zal nog leiden tot een nieuwe wereldwijde revolutie.”

Wat is 3D-printen?
3D-printing gebeurt met een speciaal apparaat: de 3D-printer.Hiermee kun je objecten van kunststof of een ander sneldrogend materiaal laagje voor laagje laten opbouwen. Voor gespecialiseerde toepassingen worden zulke printers al gebruikt, bijvoorbeeld om auto’s, huizen en bonbons te maken. Ook andere toepassingen zijn in opkomst. Te denken valt aan 3D-printers die elektronica printen, objecten die uit meerdere materialen bestaan, en organische weefsels. In het laatste geval worden levende cellen als ‘printerinkt’ gebruikt en kunnen bloedvaten op eenvoudige wijze worden gereproduceerd (zie kader).

Gemeengoed
In Pijzels fablab gebeurt 3D-printen aan de lopende band. Het machinepark is daar helemaal voor toegerust. Voor thuisgebruik is 3D-printing nog niet zo in zwang, hoewel er al enthousiastelingen zijn die thuis, in hun garage, een mini-fablab hebben staan. Pijzel denkt echter dat 3D-printing over een jaar of vijf gemeengoed zal zijn. “Dan zullen er aardig wat mensen zijn die thuis, naast hun computer, een 3D-printer hebben staan. Je moet dan denken aan een printer waarmee je eenvoudige spullen kunt maken, bestaande uit één kleur en één kunststof.” Als voorbeeld geeft Pijzel een kapot afdekkapje van een stopcontact. ”In plaats van een nieuwe te kopen, kun je het model downloaden, materiaal in je 3D-printer doen en een nieuw afdekkapje printen.”

Meer weten over 3D printen? Je leest het in Weet Magazine nummer 13.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.