Nieuws

Uit Weet Magazine: Amerikaanse vloot gaat XXL

op

Met een prijskaartje van bijna 10 miljard euro is de USS Gerald Ford het duurste marineschip dat ooit is gebouwd. Krijgen de Amerikanen waar voor hun geld? Admiraal Jonathan Greenert is positief: „Ze is echt een technologisch wonder.”

„Op de USS Gerald Ford komen onbemande vliegtuigen, F-35-gevechtsvliegtuigen en laserwapens,” zegt Chief of Naval Operations admiraal Jonathan Greenert in de haven van Newport in de Amerikaanse staat Virginia. Het schip is nu in de afbouw- en testfase en komt volgend jaar in de vaart.

Volgens de Amerikaanse marine is de USS Gerald Ford het meest geavanceerde en duurste oorlogsschip ooit. Ook is het een van de grootste. Het is genoemd naar Gerald R. Ford, die president was van de Verenigde Staten van augustus 1974 tot januari 1977. Het schip is 332 meter lang en ‘meet’ 100.000 ton waterverplaatsing. Ook het aantal bemanningsleden is enorm. Er werken 4.660 mensen (inclusief vliegtuigploeg). Dat is ruim de helft van het totale personeelsbestand van de Koninklijke Marine!

Het schip wordt voortgestuwd door vier schroeven, die met nucleaire energie worden aangedreven. De stoomturbines hebben een vermogen van zo’n 260.000 paardenkrachten. Daarmee haalt het schip een snelheid van 30 knopen, ofwel 55 kilometer per uur. Het elektrisch vermogen dat de nucleaire centrales in het schip straks opwekken ligt 50 procent hoger dan op huidige vliegdekschepen.

Vliegdekschepen spelen een centrale rol in de militaire strategie van de Amerikaanse strijdkrachten. Het zijn de grootste oorlogsschepen ter wereld. Vanaf deze varende luchtmachtbases wordt het commando over een vlooteskader gevoerd en kunnen de Amerikanen wereldwijd ingrijpen. De carriers kunnen maandenlang zelfstandig opereren zonder een enkele haven aan te doen. Bij een conflict ergens in de wereld schijnt de eerste vraag van een Amerikaanse president aan zijn generaals dan ook te zijn: ‘Waar zijn de carriers?’

Meer lezen over de USS Gerald Ford? Je leest het in het juninummer (2014) van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.