Mens

Uit Weet Inzine: Maken beeldschermen ongelukkig?

Door

op

Tieners die veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm zijn aanzienlijk minder gelukkig dan jongeren die hun tijd op een andere manier besteden, zo blijkt uit een onderzoek van Jean Twenge van de San Diego State University. Ze schreef er een boek over: iGen. Sport, het lezen van kranten of tijdschriften en face-to-face contact zouden beter zijn voor je psychologische welzijn dan het staren naar een beeldscherm. De gelukkigste tieners gebruiken digitale media, zoals games, sociale media en WhatsApp, dan ook minder dan een uur per dag.

Twenge en haar collega’s vroegen zich af wat het effect is van het langdurig gebruik van beeldschermen op het welzijn van tieners. Daarom ondervroegen ze jongeren uit heel de Verenigde Staten tussen de 13 en 18 jaar oud. De gestelde vragen gingen over tijdbesteding (met en zonder scherm), sociale contacten en geluksgevoel. De uitkomsten waren alarmerend: het blijkt dat jongeren die veel ‘schermtijd’ hebben aanzienlijk minder gelukkig zijn.

De vraag is daarbij natuurlijk nog wel of schermtijd zorgt voor minder geluksgevoel, of dat mensen die minder gelukkig zijn meer schermtijd hadden. Deze vraag kan vanuit dit onderzoek niet zo goed beantwoord worden. Toch concluderen de psychologen dat veel beeldschermgebruik niet goed is voor je levensgeluk. Dat doen ze op basis van aanvullende informatie uit eerdere onderzoeken. Zo was er bijvoorbeeld een onderzoek naar het gebruik van sociale media. Daaruit bleek dat mensen die veel tijd aan sociale media besteden minder gelukkig zijn, maar dat het minder gelukkig zijn niet zorgt voor meer schermtijd. Minder gelukkig zijn is dus logischerwijs het gevolg van sociale media.

Daarnaast geven de onderzoekers aan dat de opkomt van de smartphone gelijkloopt met de daling van geluk onder Amerikaanse tieners. Levensvoldoening, zelfvertrouwen en geluksgevoel daalden flink na 2012, het jaar dat het bezit van de smartphone zeer sterk toenam. Het is niet uit te sluiten dat ook andere factoren van invloed waren op deze meting die niet zijn meegenomen in dit onderzoek. Desondanks zijn de gegevens volgens de onderzoekers zó opvallend, dat een verband uiterst aannemelijk is.

Het is belangrijk om te vermelden dat totale afwezigheid van schermtijd niet samenhangt met méér geluk. Minder dan een uur schermgebruik per dag heeft geen merkbaar effect op je geluksgevoel. Bij meer dan een uur schermgebruik per dag neemt het risico dat je je ongelukkig gaat voelen echter toe. Kortom: geniet, maar swipe met mate.

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.