Algemeen

Therapie tegen dementie

Door

op

Hoe kun je je zenuwcellen activeren om je brein tegen dementie te beschermen? Op die vraag gaat hoogleraar Helmut Kessels, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zich de komende jaren richten. In een nieuwe studie onderzoekt hij het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen. Het doel is een therapie te ontwikkelen die dementie kan uitstellen of vertragen.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze ziekte ontstaat door ophopingen van een eiwit (beta-amyloïd) in de hersenen. Hierdoor treedt hersenschade op, en heeft bijbehorende geheugenproblemen tot gevolg. Het beta-amyloïd tast de verbindingen tussen zenuwcellen, de synapsen, aan. Daar kun je iets aan doen. Het blijkt dat mensen die actief blijven leren gemiddeld op latere leeftijd alzheimerproblemen krijgen, ondanks de aanwezigheid van beta-amyloïd. Denk daarbij aan het doen van nieuwe dingen, bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal, of puzzelen. Helmut Kessels: „Als we weten hoe het proces precies werkt, kunnen we ook kijken hoe we dat natuurlijke beschermingsmechanisme kunnen activeren bij mensen die in het beginstadium van Alzheimer zitten.”

De Hersenstichting financiert Kessels’ onderzoek met €555.000. Woordvoerder Koko Beers: „Er is op dit moment geen therapie waarmee de ziekte van alzheimer effectief kan worden bestreden. Daarvoor is het van belang te begrijpen hoe alzheimer wordt veroorzaakt. Waarom is de ene persoon gevoeliger voor de ontwikkeling ervan dan de ander? We financieren deze studie omdat de onderzoekers kijken naar welke mechanismen en factoren een rol spelen bij de bescherming van het brein. In de toekomst kan die kennis van belang zijn voor de ontwikkeling van therapieën die alzheimer kunnen uitstellen of vertragen.”

De eerste resultaten van Kessels’ onderzoek zijn naar verwachting in 2023 bekend.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/alzheimer

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.