Mens

Televisiekijken maakt bang

op

´Personen die bang zijn voor misdaad moeten maar een andere krant gaan lezen.’ Deze opmerking, waarbij cynisch gedoeld wordt op de Telegraaf, heeft nu een variant gekregen. Ook het kijken naar misdaadseries blijkt van invloed te zijn op het waargenomen risico van geweld.

Amerikaanse onderzoekers ondervroegen honderden volwassenen over de televisieseries de ze keken. In het bijzonder werd er gevraagd naar fictionele (niet waargebeurde) misdaadseries, zoals NCIS, CSI en Law and Order. De ondervraagden moesten ook aangeven hoeveel ze keken naar non-fictionele misdaadseries, documentaires en misdaaditems in het nieuws. Daarna werd gevraagd naar de angst die men had voor misdaad, waargenomen misdaad, vertrouwen in het rechtssysteem en steun voor de doodstraf.

De studie liet de volgende resultaten zien:

Het kijken naar fictionele misdaadseries had geen invloed op het waargenomen risico om slachtoffer te worden van een misdaad en het geloof in het rechtsysteem. Opvallend was wel dat hoe vaker mensen naar dit soort series kijken, hoe vaker ze de doodstraf steunden.
Het kijken naar non-fictionele misdaad verhoogt wel het waargenomen risico om slachtoffer te worden van misdaad. De personen die veel naar dit soort programma’s kijken, zijn bovendien vaker van mening dat de misdaad toenam. Ook wordt het geloof in het rechtssysteem er negatief door beïnvloed.
Personen die veel naar nieuwsitems kijken waarin misdaad wordt beschreven, zijn vaker in de veronderstelling dat de criminaliteit bij hen in de buurt toeneemt.

De reden van de grotere psychologische impact van non-fictie in vergelijking met fictionele series is het realistische karakter van deze series. Bovendien speelt mee dat in non-fictie er meer wordt ingegaan op de context en achtergronden. Ook spelen fictionele series zich vaak hoofdzakelijk af in de grote steden, waardoor deze minder herkenbaar zijn voor de niet-grootstedelijke bevolking.
Dat mensen die veel naar fictionele misdaadseries kijken een groter vertrouwen hebben in het rechtssysteem, is ook te verklaren. Bij de niet waargebeurde series is er een duidelijke verdeling tussen goed en kwaad. De politie zijn de ‘good guys’, de wetsovertreders de ‘bad guys’.
Bron: Lisa A. Kort-Butler, Kelley J. Sittner Hartshorn. Watching the Detectives: Crime Programming, Fear of Crime, and Attitudes About the Criminal Justice System. Sociological Quarterly, 2011; 52 (1)

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.