Mens

Te weinig slaap is besmettelijk

op

Kijk eens om je heen. Zie je jongeren in je omgeving met wallen onder hun ogen? Als dat zo is bestaat er een grote kans dat ook jij te maken gaat krijgen met te weinig slaap.

Uit onderzoek, dat gepresenteerd werd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science, blijkt dat wanneer een tiener een slaaptekort heeft ook de personen in zijn of haar sociale netwerk een verhoogde kans hebben op te weinig slaap.

Iedereen waar je mee in contact staat – vrienden, familie, kennissen, collega’s en klasgenoten – maakt deel uit van je sociale netwerk. Het contact dat je in dit netwerk hebt, beïnvloedt je normen, waarden en gedrag. Of het daarbij gaat om fysiek contact of contact via sociale netwerksites (zoals Facebook en Hyves), dat maakt niet uit. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke publicaties.
Zo concludeerde James Fowler van de universiteit van Californië al eerder dat rookgedrag, overgewicht en de ervaring van geluk verspreid kunnen worden in sociale netwerken. Dit gebeurt simpelweg omdat gedrag en emoties onderling kunnen worden overgenomen.Uit het meest recente onderzoek van Fowler onder meer dan 8.000 tieners bleek dat sociale netwerken ook effect hebben op het slaapgedrag en het gebruik van softdrugs. Jongeren die zich centraal in een sociaal netwerk bevonden (en dus veel contacten hebben) bleken invloed te hebben op het slaapgedrag van anderen. Wanneer deze jongeren minder dan zeven uur per nacht sliepen, was de kans groot dat hun vrienden, familie en kennissen te maken kregen met een slaapgebrek.

Vergelijkbare conclusies werden getrokken toen de onderzoekers keken naar het sofdrugsgebruik. Elke vriend die wiet rookt, verhoogt de kans dat een scholier dit ook gaat doen met 44%! Dit effect bleek ‘four layers of separation’ (dus bij vrienden van vrienden van vrienden van vrienden) nog steeds waarneembaar.

De volgende stap in het onderzoek van Fowler is het bevestigen van deze onderzoeksresultaten door gebruik te maken van Facebook. Op deze manier hoopt hij toegang te krijgen tot de jongeren zelf, zodat ook methoden getest kunnen worden waarmee de negatieve invloed, die jongeren op elkaar hebben, kunnen worden verminderd.

Bron, Torrice, M. (2010.) Lack of Sleep Is Contagious vanaf http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/02/lack-of-sleep-is-contagious.html

Beeldmateriaal: JM Rochter (2010) on Flickr

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.