Nieuws

Tastbaar hologram

Door

op

Het lijkt de volgende stap te zijn in telecommunicatie: driedimensionale hologrambeelden. Er zijn verschillende manieren om een hologram te maken. Wetenschappers van de Universiteit van Sussex (Engeland) hebben een nieuwe methode ontwikkeld. Ze maken daarbij gebruik van ultrasoon geluid, licht en een polystyreen balletje. Het resultaat? Een hologram dat je kunt zien, horen en voelen!

Het zal nog wel even duren voordat je een hologram-videogesprek kunt voeren, maar een veelbelovende basis hebben de Britse ingenieurs al gelegd. Ze noemen hun uitvinding MATD, wat staat voor ‘Multimodal Acoustic Trap Display’ (wat vertaald zoiets is als ‘meervoudige modus akoestische val beeldscherm’).
Het werkt als volgt:
– Met behulp van onhoorbaar, ultrasoon geluid kun je lucht in beweging brengen. Geluid is immers niets anders dan het doorgeven van bepaalde frequenties via de lucht.
– Met behulp van die trillingen kun je een superlicht, piepklein piepschuimballetje laten zweven. Het zit gevangen in de ‘akoestische val’.
– Door de sets speakers zó af te stellen dat ze de juiste toon op het juiste moment geven, kun je het piepschuimballetje ‘besturen’.
– Wanneer je licht op het balletje schijnt, kun je ermee ‘tekenen’. Dat gaat zo snel, dat je oog het waarneemt als een continue beweging. In feite ‘knippert’ het licht. Dat is een beetje vergelijkbaar met hoe een oude beeldbuistelevisie of -monitor werkte.
– Door de frequentie van het geluid aan te passen, kan de opstelling ook hoorbare tonen produceren. En de luchtdruk die het ultrageluid veroorzaakt, kun je voelen. Zo kan dit hologram, in tegenstelling tot ‘conventionele’ hologrammen, verschillende zintuigen prikkelen. Dat biedt mogelijkheden voor interactieve toepassingen, waarbij het hologram bijvoorbeeld reageert op je gebaren.

Kinderschoenen
Om van een bewegend piepschuimballetje naar een complex beeld te gaan, is een hele stap. Maar de onderzoekers zijn hoopvol. Dit werk staat nog in de kinderschoenen. Sri Hirayama, de projectleider van MATD, is hoopvol: „De MATD is gemaakt met goedkope, commercieel beschikbare onderdelen. We denken dat er veel ruimte is voor verbetering van de capaciteit en het potentiaal.” Door krachtigere luidsprekers te gebruiken en het besturingssysteem zo aan te passen dat MATD meerdere bolletjes kan verplaatsen, zo verwacht Hirayama, kunnen in de toekomst betere en complexere beelden worden gemaakt.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.