Mens

Tandartsfoto vergroot kans op kanker

op

Steeds vaker nemen tandartsen röntgenfoto’s van je gebit. Aan de ene kant is dat noodzakelijk, maar volgens recent Amerikaans onderzoek heeft het dubbeltje ook een andere kant: het verhoogt de kans op de meest voorkomende hersentumoren.

Volgens onderzoekers is de ioniserende straling die vrijkomt bij het maken van een röntgenfoto de belangrijkste risicofactor bij het ontwikkelen van een veel voorkomende hersentumor (meningioma). De meeste tandartsen kiezen ervoor om iedere twee jaar foto’s te maken.
Opzet van het onderzoek
De onderzoekers maakten twee groepen mensen die qua samenstelling vergelijkbaar zijn. Zo konden ze het verband onderzoeken tussen hersentumoren en röntgenfoto’s die bij de tandarts worden gemaakt. De eerste groep omvatte 1433 mensen, die allemaal een hersentumor hebben gehad; de 1350 mensen in de controlegroep hadden nooit te maken gekregen met een hersentumor. De onderzoekers bekeken de tandartsgegevens van de groep met een hersentumor.

Het maken van foto’s gebeurt bij de tandarts op twee manieren: er is een methode waarbij patiënten bijten op een plaatje om de apparatuur op zijn plaats te houden. Deze manier maakt de kans om een hersentumor te ontwikkelen 1,4 tot 1,9 keer groter vergeleken met mensen die geen foto’s van hun gebit lieten maken.
Een andere methode heet ‘Panorex’. De tandarts maakt dan foto’s buiten de mond om alle tanden te laten zien. Deze manier is nog risicovoller. De mensen die jaarlijks deze Panorex-onderzoeken ondergingen, hadden 2,7 tot 3 keer meer kans op een meningioma-tumor.
De conclusie van het onderzoek was dat het maken van tandartsfoto’s schadelijk is voor de gezondheid.

Nu pas resultaat…
De onderzoekers schrijven ook dat tandartsorganisatie The American Dental Association al in 2006 vroeg om een onderzoek naar de risico’s van het maken van röngtenfoto’s. Het onderzoek over het mogelijke verband tussen röntgenfoto’s en hersentumoren werd pas recentelijk in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer beschreven.

Bron: Cancer, Wiley-Blackwell, 10 april 2012, Frequent dental X-rays linked to most common brain tumor.
http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=119096&CultureCode=en

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.