Nieuws

Supersnelle qubit brengt kwantumcomputer stap dichterbij

op

Een van de grootste wetenschappelijke uitdagingen van deze eeuw is de realisatie van een kwantumcomputer. De bouwsteen van zo’n computer is de kwantumbit (qubit). Onderzoekers van de University of New South Wales in Sydney hebben zo’n kwantumbit in silicium gemaakt. Hij levert recordprestaties en zet daarmee de nieuwe standaard.

Kwantumcomputers zijn de computers van de toekomst. Je zult er niet sneller op gaan tekstverwerken en browsen. Waar wel veel winst in te behalen is, zijn berekeningen waar ontzettend veel rekenwerk aan te pas komt. Een kwantumcomputer kan die berekeningen véél sneller uitvoeren dan huidige computers. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij fractoriseren, waarbij een groot getal in zijn delers wordt ontbonden. Deze techniek wordt gebruikt voor de versleuteling van informatie (cryptografie).

Recordprestaties
Qubits kun je maken door bijvoorbeeld supergeleiders te gebruiken, door ionen te vangen en door individuele atomen te gebruiken. Nieuw is dat de Australische onderzoekers er voor het eerst in zijn geslaagd een qubit te maken met behulp van dezelfde technieken en materialen die gebruikt worden om een transistor van een computer te bouwen. De opschaling die nodig is om een kwantumcomputer te maken, lijkt daardoor nu mogelijk (op een enkele computerchip zitten al meer dan een miljard transistors). Daarnaast levert de gemaakte qubit recordprestaties op het vlak van nauwkeurigheid en levensduur.

Foutfrequentie van 0,4%
Om een kwantumcomputer succesvol te kunnen gebruiken is het van doorslaggevend belang dat de frequentie van fouten bij het gebruik van de qubits onder de 1% ligt. Pas dan kan er een zogeheten kwantum-foutencorrectie worden toegepast. Het is de Australische onderzoekers gelukt om onder die 1% te blijven. De foutfrequentie van de qubit daalde zelfs tot een waarde van slechts 0,4%. Dit is een belangrijke stap in de richting van een wereld met kwantumberekeningen.

Weet meer: www.weet-magazine.nl/kwantumcomputer

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.