Natuur

Strop voor stropers

Door

op

Hoewel het doden van olifanten om hun ivoren slagtanden al vele jaren verboden is, is stropen nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder olifanten. Dat komt doordat de handel in ivoor legaal is. Maar als het aan China ligt komt daar nu verandering in. En dat is goed nieuws voor de olifant.

In 1980 werd het illegaal doden (stropen) van olifanten verboden. De mannetjes worden gedood om het kostbare ivoor van hun slagtanden. Dat wordt verwerkt in kunstvoorwerpen en luxe-artikelen. Ivoor is namelijk een zacht, makkelijk bewerkbaar materiaal dat niet splintert en lang zijn kwaliteit behoudt. Veel van het ivoor gaat naar China. Omdat dat land zich in rap tempo ontwikkelt komen er ook veel ‘nieuwe rijken’ bij. En die willen pronken met hun rijkdom.

Toen men de wet tegen stropen aannam was er een heleboel ivoor in omloop. Het materiaal werd al duizenden jaren gebruikt. Zelfs de Israëlische koning Ahab had een huis waar ivoor in verwerkt was (1 koningen 22:39).
In een recenter verleden is er veel ivoor in piano’s verwerkt. Het bekende pianomerk Steinway gebruikte nog tot 1982 ivoor voor de witte toetsen van het klavier. Om deze voorwerpen toch nog te kunnen verhandelen besloot men uitsluitend het stropen te verbieden, maar de handel in ivoor is nog steeds legaal.

Stropers maken natuurlijk dankbaar gebruik van deze maas in de wet. Ze claimen gewoon dat het ivoor dat ze gisteren verzameld hebben van vóór 1980 is. Dat valt bijna niet te controleren.

Gelukkig voor de olifanten heeft China nu plannen om de handel in ivoor helemaal te verbieden. Het verbod moet eind 2017 ingaan. Natuurbeschermingsorganisaties hopen dat andere landen China’s voorbeeld zullen volgen. Op die manier krijgen olifantenpopulaties de kans zich te herstellen. Want door het stropen gaan er jaarlijks meer olifanten dood dan er geboren worden. En je hoeft geen theoloog of econoom te zijn om in te zien dat dit een schoolvoorbeeld is van slecht rentmeesterschap.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.