Algemeen

Sterftecijfers in Zweden stijgen niet explosief

Door

op

Lange tijd bleef Zweden onder de radar. De enige strenge maatregelen die de regering trof, waren een verbod op bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen en een verbod op bezoek in verzorgingshuizen. Verder liepen de Zweden kriskras door elkaar, om het zo maar eens te zeggen. En wat deden de absolute sterftecijfers? Die bleven aanvankelijk onder het gemiddelde sterftecijfer van voorgaande jaren (zie grafiek). De WHO prees Zweden dan ook om zijn aanpak.

In week 12 oversteeg het sterftecijfer het gemiddelde van de vijf jaren ervoor met 25 doden. In week 15 piekte het met 2505 overledenen (oversterfte: 757), en in week 16 tot en met 22 zakte het gelukkig weer flink, tot zelfs lager dan gemiddeld in 2015-2019. Klik hier voor een uitvergroting.

Let wel, de cijfers hierboven laten niet de aantallen zogenaamde ‘coronadoden’ zien. Het lastige van de cijfers rond corona is namelijk dat niet alle mensen die eraan overlijden op deze ziekte zijn getest. Een bijkomend probleem is dat de ziektesymptomen van COVID-19 erg lijken op de symptomen van griep. Ook is het zo dat veel coronapatiënten overlijden aan onderliggende aandoeningen (zoals hart- en vaatziektes) in combinatie met de COVID-19-longinfectie; in Italië was dat zelfs bij 99% van alle overledenen het geval. Je kunt je afvragen of deze mensen allemaal als ‘coronadoden’ bestempeld mogen worden.

Je kunt daarom beter naar het totaalaantal overledenen per week kijken, en die worden ook in Zweden bijgehouden door hun “Centraal Bureau voor de Statistiek”. Deze cijfers vind je terug in de grafiek hierboven. Dat zijn dus sterftecijfers ongeacht de doodsoorzaak (kanker, hart- en vaatziekten, corona enzovoort). Die cijfers geven een completer en betrouwbaar beeld van de situatie in Zweden door de jaren heen. Zo kun je zelf zien hoe de lijn in 2020 daarvan afwijkt.

De vraag is uiteraard – maar dat geldt voor elk land – hoe het virus zich verder in Zweden gaat ontwikkelen. Duidelijk is in elk geval wel dat de oversterfte tot nu toe niet ontzettend veel heviger is dan in landen die wel een strikte(re) lockdown toepasten, zoals Nederland. Komt dat misschien doordat er minder Zweden dicht op elkaar wonen? Dat kan haast geen belangrijke factor zijn. De mate van verstedelijking is in Zweden een klein beetje lager dan in Nederland.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.