Nieuws

Stap voorwaarts door waterstof uit wind

op

Zon-, wind- en getijde-energie zijn geweldig. Helaas schommelt de productie ervan nogal eens omdat het afhankelijk is van de weersomstandigheden. De ene keer heb je teveel, de andere keer juist te weinig elektriciteit. Dit maakt het lastig om met alleen duurzame energie aan de energievraag van dat moment te kunnen voldoen. In Duitsland zijn daarom proeven gestart om waterstof te maken met de overtollige elektriciteit die gewonnen is uit windenergie.

Waterstof wordt door velen genoemd als brandstof van de toekomst. Je kunt er bijvoorbeeld je auto snel mee aftanken. Uren wachten totdat je accu vol zit, hoeft dan niet. Daarnaast komen er bij de verbranding van waterstof geen schadelijke gassen vrij.

Groene brandstof
Momenteel wordt de waterstofproductie grotendeels verricht door middel van een reactie die optreedt bij de verhitting van aardas. Nadeel is dat dit aardgas kost en dat daarbij gassen vrijkomen als waterstofgas en koolstofmonoxide.
Waterstof kan daarentegen ook gemaakt worden met behulp van elektrolyse; dat is het laten lopen van een elektriciteitsstroompje door water. Als je die stroom op duurzame wijze produceert, is waterstof uit elektrolyse een groene brandstof.

Co2rrect

De Duitse bedrijven RWE en Siemens hebben dit initiatief om waterstof uit windenergie te halen gelanceerd en noemden het Co2rrect. Op momenten dat er een overschot is aan stroom kan dit gebruikt worden om waterstofgas te maken. Deze overschotten hoeven niet veel langer te duren dan een milliseconde! Het gas kan vervolgens onder de grond worden opgeslagen en gebruikt bij de productie van elektriciteit als er juist een tekort is. Ook kan het gas voor andere doeleinden worden ingezet, zoals het laten rijden van waterstofauto’s.
Verder is het mogelijk om waterstof te laten reageren met koolstofdioxide (CO2). Op die manier ontstaat er methaan, een brandbaar gas dat je voor energieopwekking kunnen gebruiken; in een elektriciteitscentrale bijvoorbeeld of in een auto of centrale verwarming.

Bron: http://co2chem.co.uk/carbon-utilisation/co2rrect?doing_wp_cron=1360840491.6494469642639160156250
Beeld: S. Sbarbaro

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.