Mens

Stamcellen voortaan winnen uit huidcellen

op

De moleculaire code voor de herprogrammering van huidcellen naar stamcellen is gekraakt. Uit stamcellen kunnen andere gespecialiseerde cellen groeien, zoals hartspier- of kraakbeencellen. Stamcellen worden nu nog uit het beenmerg of bloed van donors gehaald. Dat zou dankzij deze vondst overbodig zijn omdat je evengoed huidcellen kunt gebruiken.

“Het rendement van de omzetting in deze herprogrammering is nu nog slechts 2 tot 20 procent”, zegt een van de onderzoekers, Albert Heck, hoogleraar Biomoleculaire Massaspectrometrie en Proteomics aan de Universiteit Utrecht. “Dankzij de inzichten uit dit onderzoek zou dit 100 procent kunnen worden. Ons team heeft de herprogrammering van huidcellen tot stamcellen op 21 tijdspunten in kaart gebracht (…) Daardoor hebben we nu voor iedere stap in het proces precies in beeld welke combinatie van genen, RNA en eiwitten een rol spelen. Ik denk dat je kunt stellen dat we hierdoor de herprogrammering van de cel hebben gekraakt.”

Stamcellen worden nu al gebruikt voor de behandeling van leukemie. De stamcellen vormen dan een nieuw afweersysteem dat gezonde bloedcellen aanmaakt en uitgeroeide kwaadaardige cellen vervangt. Deze stamcellen worden nu nog gehaald uit het beenmerg of bloed van een donor.
In principe zouden stamcellen ook ingezet kunnen worden voor de behandeling van veel andere ziektes, omdat zij kunnen uitgroeien tot allerlei verschillende cellen. Je kunt daarbij denken aan de Ziekte van Parkinson (door beschadigde zenuwcellen in de hersenen te vervangen) of de reparatie van schade na een hartinfarct (door stamcellen te herprogrammeren tot hartspiercellen).

Weet meer:
De onderzoeksuitkomsten verschijnen in vijf publicaties: twee in Nature en drie in Nature Communications.
www.weet-magazine.nl/codegekraakt

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.