Algemeen

Speurtocht naar het verdronken fort

Door

op

Vorige week verzamelden zo’n 40 geïnteresseerden zich in het Katwijks Museum voor een lezers-event van Weet Magazine. Archeoloog Tom Buijtendorp presenteerde zijn onderzoek over de Brittenburg, een Romeins fort dat onder de golven is verdwenen. Hierover stond ook een artikel in de Weet van april.

„De Nederlandse limes maakt kans om op de werelderfgoedlijst van UNESCO te komen,” vertelt Tom Buijtendorp, verwijzend naar de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. „Maar de Brittenburg, de hoeksteen van de limes, zou daar ook deel van uit moeten maken.” Of dat gaat gebeuren is nog niet zeker. Het onderzoek was nog niet afgerond toen de erfgoedlijst-aanvraag werd ingediend. Buijtendorp is hoopvol realistisch: „Niet geschoten is altijd mis.”

In de lezing nam Buijtendorp zijn toehoorders mee op zijn eigen speurtocht naar aanwijzingen voor de locatie en het aanzicht van het verloren fort. In de pauze en na afloop was er ruim tijd voor ontmoeting, signeerde Buijtendorp zijn boeken en was er gelegenheid om de expositie te bekijken.