Nieuws

Snelste productieauto ter wereld(?)!

op

De Bugatti Veyron Super Sport is van zijn troon gestoten. Niet langer is deze auto de snelste productieauto ter wereld waarmee je ook de openbare weg op mag. De Hennessey Venom GT Roadster is namelijk net even sneller. Of tenminste, dat beweren de Amerikanen zelf…

De Hennessey Venom GT Roadster heeft maar liefst 1244 pk en behaalt de duizelingwekkende snelheid van 427 km/uur! De 8 cilinder met dubbele turbo heeft een motorinhoud van 7 liter. Desondanks weegt de auto maar 1244 kilo, inclusief leren stoelen, airco, stereo enzovoort. Qua gewicht is hij vergelijkbaar met de gemiddelde grote middenklasser dus, maar dan met ruim tien keer zoveel vermogen. Knap stukje techniek! De auto kost 1,2 miljoen dollar, exclusief transport en de erg hoge (Nederlandse) belastingen.
Als je de topsnelheid van de Venom vergelijkt met de 1200 pk sterke Bugatti Veyron, dan lijkt dit niet snel genoeg voor het wereldrecord. De topsnelheid van de Bugatti ligt officieel namelijk op 434 km/uur. De heren van Hennessey gaan echter uit van de begrensde topsnelheid van 415 km/uur van de Bugatti. Zij vinden dat je moet vergelijken met de snelheid die met de auto zonder aanpassingen of extra licenties kan worden bereikt. Kortom, de auto die voor het publiek te koop is.
De bouwers van de Venom geven ook aan dat de auto nog harder kan dan de behaalde 415 km/uur, maar dat ze geen weg hebben waarop ze dit kunnen testen. De huidige test vond plaats op een vliegveld. Na twee mijl accelereren moest de voet al van het gaspedaal omdat de baan anders te kort was. Ter vergelijking: de Bugatti had vier mijl nodig om zijn topsnelheid te bereiken.

Een goede plek om de topsnelheid van de Venom te testen zou het testcircuit van Volkswagen zijn, waar ook de Bugatti is getest. Daar zou de Venom volgens Hennessey 442 km/uur moeten gaan halen. Helaas staat Volkswagen deze test (nog) niet toe.
Ook de Zweedse autobouwer Koenigsegg gaf in het verleden aan het wereldrecord te kunnen behalen als er op het Volkswagen-circuit mocht worden gereden. Dit circuit heeft namelijk een zeer lang recht stuk.

Volgens het Guinness Book of Records is de Veyron daarom nog steeds de productieauto met de hoogste topsnelheid. Maar de Venom staat wel bij Guiness in de boeken als de productieauto die het snelste van 0 naar 300 km/uur accelereert.

Wellicht nog een auto die wereldrecordhouder kan zijn, is de TKR van Barabus. Die zou met zijn 1005 pk dezelfde topsnelheid kunnen bereiken als de Bugatti Veyron Super Sport. Overtuigende bewijzen voor deze snelheid ontbreken echter.

Het laatste woord is dus nog niet gesproken over dit lijstje. Op alle records is wel iets aan te merken. Het zou leuk zijn wanneer het circuit waar het huidige record op is gereden opengesteld wordt voor de uitdagers, zodat op een eerlijke manier de echte winnaar kan worden gevonden. De Amerikaanse versie van het autoprogramma Top Gear was overigens al overtuigd van de superioriteit van de Venom en noemde hem in het magazine de snelste productieauto ooit!

Leuk detail: de topsnelheid kan bij deze ‘super cars’ maar heel kort worden volgehouden. De zeer dure banden zijn namelijk in ongeveer een kwartier versleten op snelheden boven de 400 km/uur.

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.