Algemeen

Snelste fiets ooit

Door

op

Het Canadese team Aerovelo heeft vorige week een nieuw wereldrecord gevestigd: hun fiets zoefde met een duizelingwekkende snelheid van 137 km/uur door de Amerikaanse Nevada-woestijn. Daarmee is het de snelste, volledig door de mens aangedreven fiets ooit.

De fiets van Aerovelo is een knap stukje techniek. Zo bestaat hij grotendeels uit licht, met koolstofvezels versterkt kunststof materiaal. Met behulp van windtunneltests en computersimulaties ontwierpen de bouwers een super aerodynamisch voertuig (dat zelfs 100 keer aerodynamischer is dan een gemiddelde personenauto).

De dichte tweewieler is bewust niet uitgerust met een raampje. Dat zou immers alleen maar voor extra luchtweerstand zorgen. In plaats daarvan is er een camera verwerkt aan de buitenzijde en een lcd-scherm aan de binnenzijde van de cabine.

De Canadezen pakten met hun prestatie het wereldrecord af van een Nederlands team van de TU Delft. Dat zette eerder een topsnelheid neer van 133,8 km/uur.

Absoluut record

Overigens staat het absolute snelheidsrecord op de fiets nog steeds op naam van een Nederlander: Fred Rompelberg. Hij tikte in 1995 de 268 km/uur aan, maar dat was alleen mogelijk door in de luwte van een raceauto te gaan rijden. Rompelberg haalde dit record overigens – anders dan het Canadese team – op een ‘gewone’ fiets. Nou ja, gewoon… om zo hard te kunnen, rustte Rompelberg zijn ijzeren ros uit met een unieke tandwielcombinatie die het mogelijk maakte om héél zwaar te trappen. Ook de banden, frame en andere onderdelen waren geschikt gemaakt om met de fiets hard vooruit te komen over een steenharde zoutlaag.

fred-11

Het bereiken van die hoge fietssnelheid was trouwens niet zonder gevaar. Bij de eerste twee pogingen ging Rompelberg onderuit met een snelheid van 209 en 232 km/uur. In oktober 1995 lukte het hem wel om achter de racewagen te blijven rijden en de 286 km/uur aan te tikken. Dit gebeurde op een Amerikaanse zoutvlakte vlakbij Salt Lake City. Daarmee staat Rompelberg al bijna twintig jaar in het Guinness Book of Records.

Fred Rompelberg

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.