Mens

Sneller herstel na beroerte met Nintendo Wii

op

Met het gebruik van de Wiitm spelcomputer van Nintendo kan het motorisch herstel van patiënten die een hersenberoerte hebben gehad, worden versneld. Die conclusies presenteerde onderzoeksleider Gustavo Saposnik van de universiteit van Toronto onlangs op de International Stroke Conference 2010.

Saposnik voerde een klinisch onderzoek uit naar het gebruik van Virtual Reality-games tijdens het revalidatieproces van de slachtoffers van een hersenberoerte. In de meeste Virtual Reality-games (die de echte of een denkbeeldige wereld weergegeven) worden de echte bewegingen van de speler omgezet in bewegingen van een personage in de virtuele wereld. Hierdoor heeft de speler het gevoel dat hij zich ‘in’ de computerwereld bevindt.
In het onderzoek van Saposnik werd de Nintendo Wiitm gebruikt. Bij deze populaire spelcomputer bewegen computerpersonages zich op dezelfde wijze als de speler zelf. Dat is mogelijk door twee sensoren die de armbewegingen registreren.

Alle onderzoekdeelnemers hadden te maken met zowel grof- als fijnmotorische uitval van de armfunctie en waren gemiddeld 61 jaar oud. Deze personen werden door middel van loting in twee groepen verdeeld. De eerste groep was de controlegroep; in deze groep kregen de personen de gebruikelijke therapie. Deze bestaat uit het spelen van gezelschapsspellen, zoals kaartspelen en Jenga: een balansspel waarbij blokken gestapeld moeten worden. De tweede groep was de onderzoeksgroep; daar werden de Wiitm-spellen gespeeld. Het ging hier om een tennisspel en Cooking Mama. In dit laatste spel gaat het erom dat ingrediënten voor een maaltijd worden voorbereid: aardappels en vlees snijden, uien pellen enzovoort.

Na zes intensieve sessies van een uur, verspreid over twee weken, bleek de groep die de Wiitm gebruikte betere grove en fijne motorische capaciteiten te hebben ontwikkeld dan de groep die de traditionele therapie kreeg. Krijgt ieder slachtoffer van een beroerte voortaan de spelcomputer van Nintendo naast zijn bed? Nee, daar is eerst betrouwbaar vervolgonderzoek (waarin meer personen worden onderzocht) voor nodig. In elk geval blijkt uit dit onderzoek dat het zeker geen kwaad kan om de Wiitm te gebruiken bij het herstel na een beroerte.

Bron: American Heart Association (26 februari 2010). Wii video games may help stroke patients improve motor function. Uit ScienceDaily op 10 maart 2010, vanaf http://www.sciencedaily.com­ /releases/2010/02/100225164849.htm

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.