Mens

Sneller dronken door mix met light-frisdrank

op

Als je een suikervrije frisdrank met sterke alcoholische drank mixt, word je sneller dronken dan wanneer je dezelfde mix doet met niet-suikervrije frisdank. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Wetenschappers onderzochten op een vermoeden dat uit veldonderzoek naar voren kwam: van een light-mix word je sneller dronken dan wanneer je mixt met een drankje dat niet suikervrij is. Om dat vermoeden te testen gaven de onderzoekers 16 proefpersonen te drinken. Dat gebeurde in het laboratorium, gedurende drie sessies.
In één van de sessies bestond het eerste drankje uit een mix van 1,97 ml wodka per kilo lichaamsgewicht en 3,94 ml Sprite per kilo lichaamsgewicht. Het tweede drankje was hieraan gelijk, maar nu was de Sprite suikervrij. Het derde drankje was de placebo en bevatte geen alcohol.

Uit de onderzoeken blijkt dat de alcoholwaarden in de blaastest hoger waren bij mensen die een mix met light-frisdrank drinken. Ook op coördinatietesten scoorden de light-drinkers minder goed. Opvallend genoeg gaf deze groep zelf niet aan zich minder alert te voelen. Ook autorijden lukte volgens hen nog prima.

Dit onderzoek laat zien dat je maar beter kunt opletten met light-mixjes. De hogere alcoholwaardes in je bloed zijn volgens de onderzoekers het gevolg van een snellere opname in het lichaam. Die opname gaat een stuk langzamer als er suikers in je maag zitten, maar dat is bij light-drankjes niet het geval. Je kunt dit verschijnsel vergelijken met het verschil tussen drinken op de nuchtere maag (waarna je je snel tipsy voelt) en drinken na een maaltijd.

Bron: Cecile A. Marczinski, Mark T. Fillmore. Letter to the Editor in Response to The Alcohol Mixed with Energy Drinks Debate: Masking the Facts!, Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 2013.

Beeld: Kotivalo

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.