Nieuws

Schubben in je lijf

Door

op

Mensen zijn druk op zoek naar hernieuwbare energiebronnen. Het zou mooi zijn als je daarvoor niet op zoek hoeft naar nieuwe grondstoffen of vervuilende zware metalen, maar gewoon natuurlijk afval kunt gebruiken. Zoals vissenschubben. Daar kun je namelijk een generator van maken. En die kun je weer gebruiken om een pacemaker op gang te houden.

Vissenschubben bevatten een eiwit dat collageen wordt genoemd. Dat kom je bijvoorbeeld ook tegen in je botten, tussenwervelschijven en onderhuids bindweefsel. Collageen heeft een leuke eigenschap: het is piëzo-elektrisch. Dat betekent dat het elektriciteit genereert als je het onder druk zet.

Onderzoekers van de Jadavpur Universiteit in Calcutta (India) denken dat je deze eigenschap van schubben kunt gebruiken voor zogenaamde nanogeneratoren. Dat zijn machientjes die elektriciteit op kunnen wekken. Dankzij piëzo-elektriciteit kan dan bewegingsenergie worde omgezet in elektriciteit. Zo zou je bijvoorbeeld tijdens het lopen je telefoon kunnen opladen.

Het probleem met deze nanogeneratoren is dat ze nog erg weinig stroom kunnen leveren. Daarnaast bestaan ze deels uit zware metalen, net als gewone batterijen. Dat is niet erg milieuvriendelijk.

Schubben kunnen een doorbraak zijn voor deze nanogeneratoren. Om te beginnen zijn schubben afval. Je hebt dus een goedkope grondstof. Daarnaast is het ook nog eens biologisch afbreekbaar, dus zijn je nanogeneratoren een stuk schoner als je ze van schubben maakt. Als klap op de vuurpijl levert deze schubbengenerator ook nog eens meer stroom dan andere nanogeneratoren van dit type.

De onderzoekers denken dat hun nanogeneratoren gebruikt kunnen worden voor kleine elektronische apparatuur en voor medische toepassingen in je lichaam. Wie weet lopen er over een poosje dus mensen rond met een vissenschubben-pacemaker.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/schubben

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.