Heelal

Ruimtewijn en afvalhotels

Door

op

De ruimte is weer volop in het nieuws. Elon Musk komt met de ene futuristische uitvinding na de andere, terwijl NASA kampt met teruglopende budgetten. En dan zijn er nog allerlei startups, die wilde plannen hebben voor de ruimte. Wat dacht je bijvoorbeeld van wijn die op het International Space Station (ISS) rijpt, of heuse hotels, gebouwd van ruimteafval?

Nu steeds meer bedrijven zich op de sterren gaan richten, lijkt ruimtereizen voor particulieren niet ver weg meer. Maar je kunt niet zomaar toeristen naar het onderzoeksstation ISS (zie afbeelding) sturen. Het Canadese ruimtevaartbedrijf Maritime Launch Services (MLS) heeft daar een oplossing voor gevonden: bouw ruimteafval om tot ruimtehotels.

Afvalhotels
Sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk eind jaren 50 is er al heel wat materiaal de ruimte in geschoten. Lang niet alles is weer teruggekeerd naar de aarde. De bovenste trappen van raketten blijven vaak in een baan om de aarde draaien. In samenwerking met ruimtereisorganisatie Nanoracks heeft MLS het plan opgevat om de bovenste trappen van hun Cyclone 4M-raketten om te bouwen tot ‘ruimte-habitats’, die men dan Outposts (buitenposten) gaat noemen. Die Outposts kun je dan inrichten als ruimte-hotel, onderzoeksstations, (brandstof-)opslagplaatsen, enzovoort. Je ziet dat recyclen niet alleen op aarde hoeft te gebeuren.

Ruimtewijn
Je hoeft niet bang te zijn dat je dorst zult krijgen in je eigen ruimtehotel. Een Franse startup heeft onlangs twaalf flessen wijn meegestuurd naar het ISS. Toegegeven, die zijn niet voor de astronauten om te drinken, maar voor wetenschappelijk onderzoek. Men wil namelijk bekijken wat er gebeurt als je de wijn een jaar lang in de ruimte laat rijpen, bij de verminderde zwaartekracht en hogere invloed van straling.
Dit is overigens niet de eerste keer dat bedrijven hun producten naar het ISS sturen. Vanuit commercieel oogpunt valt daar wel wat voor te zeggen. Doordat NASA’s budget wordt gekort, kunnen bedrijven een steentje bijdragen. De producten die in de ruimte zijn geweest, worden voor veel geld doorverkocht aan rijke sponsoren. Het is nog een jaartje afwachten voordat je weet of een flesje ruimtewijn ook echt lekkerder smaakt dan de traditionele variant. Maar lekker of niet – de overige flessen zullen waarschijnlijk veel geld opleveren.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.