Algemeen

Schiep God roofdieren en parasieten?

Door

op

Muggen, gifslangen en leeuwen lijken zeer goed uitgerust voor hun taak: bloed zuigen of het snel doden van een prooi. Heeft God ze zo gemaakt? Wat zeg je als je daarover een vraag krijgt? Waren roofdieren oorspronkelijk vegetariërs? En hoe moeten vrouwtjesmuggen genoeg eiwitrijk voedsel krijgen om hun eieren te kunnen leggen als ze geen bloed zuigen?

Er is frustratie in de natuur geslopen. Volgens Paulus zucht de hele schepping en de mens zucht mee (Romeinen 8:18-25). Zelfs je cellen lijken te zuchten – denk aan kanker en dementie. Dat komt door de zonde. Dood, vergankelijkheid en moeite zijn de gevolgen van de opstand van de mens tegen zijn Schepper.

Als je ervan uitgaat dat God aan het begin alles zeer goed heeft gemaakt, dan ligt het in de lijn van de verwachting dat biologen nog sporen kunnen vinden van hoe het eerst was. Het is nog steeds te zien dat God blijkbaar in het plan van Zijn schepping zo veel mogelijkheden heeft ingebouwd, dat planten en dieren zich konden aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid van na de zondeval.

Hoe word je parasiet?
Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van vogels als de koereiger (zie afbeelding) die parasieten uit de vacht van paarden en koeien verwijderen. Dat is een mooi voorbeeld van ‘symbiose’ met wederzijds voordeel, en heet mutualisme. Maar als een rund op de rug een wond krijgt, houden de vogels die wond graag open om zich aan het bloed tegoed te doen. Dan zijn het ineens parasieten geworden.

Juist omdat er al een symbiose (letterlijk: samenleving) is, kan die vrij makkelijk een andere vorm aannemen. De parasiet heeft nog steeds voordeel, maar de ander in die samenleving ondervindt er nadeel van! Zoiets ken je misschien ook uit eigen ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een tandem: twee mensen fietsen samen en profiteren van elkaars spierkracht. De achterste kan op het idee komen om niet meer mee te trappen. Dan parasiteert de achterste fietser als het ware op de voorste.

Samenwerking kan leiden tot parasitisme, omdat je in vertrouwen elkaar toegang geeft. Hoe meer toegang je elkaar geeft en hoe nauwer het samenleven is, hoe groter de kans dat de ene ten koste van de ander gaat leven. Parasitisme is vaak op zo’n manier ontstaan.

Gelegenheid maakt de parasiet
Parasitisme ontstaat het makkelijkst als twee organismen al min of meer van elkaar afhankelijk zijn (zoals bij symbiose). Gelegenheid maakt de parasiet. Dat zou je ook kunnen zeggen van eigenschappen als een steeksnuit of scherpe kaken. Als je die kunt gebruiken om naar plantensappen te boren (zoals bladluizen en sommige wantsen dat doen), kun je daarmee ook de huid van dier of mens doorboren. Sommige wantsen (zoals het spuugbeestje) boren planten aan, terwijl andere wantsen als rovers andere insecten leegzuigen (zoals de schaatsenrijder). Voor zo’n strategieverandering is gedragsverandering nodig. Na de zondeval is dat te verwachten: de zegenrijke regering van Adam en Eva zoals oorspronkelijk door God bedoeld, bleef uit. Planten en dieren gingen andere mogelijkheden in hun repertoire benutten. Verandering van genen is vaak niet nodig, maar wel een ander gebruik van het genen-repertoire. Biologen weten dat dat heel goed kan: rups en vlinder van de dagpauwoog hebben dezelfde genen, maar gebruiken ze compleet verschillend. Sommige slangen hebben de aanleg voor poten wel in hun genenpakket, maar die genen worden onderdrukt (en soms zie je die poten toch doorbreken). Als je die potengenen nooit gebruikt, kunnen ze verloren gaan…

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Het was zeer goed. Schiep God parasieten en roofdieren?’ uit Weet 67. Wil je dit artikel verder lezen? Koop dan de nieuwe Weet in onze webshop. Wil je vaker Weet ontvangen? Neem dan nu een abonnement.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.