Algemeen

Reuzendino’s in de ark

Door

op

Heb je er ooit over nagedacht hoe grote dino’s in Noachs ark konden passen? Sommige dino’s waren meer dan 30 meter lang. Sommige zouden waarschijnlijk niet eens door de deur passen. Maar hoe kwamen deze soorten dan toch aan boord?

Het voor de hand liggende antwoord is: Noach nam geen volgroeide, maar jonge
dieren mee. Want zelfs de allergrootste dino’s begonnen in kleine eieren. Hoe groot waren dino-eieren? In de afgelopen eeuw zijn er miljoenen fossiele dinosauruseieren (of delen daarvan) ontdekt. Die vondsten helpen om de vraag over de eiergrootte te kunnen beantwoorden. Hoewel dino-eieren vaak lastig te koppelen zijn aan een bepaalde soort, lukt dat in sommige gevallen wel. Dan kunnen paleontologen dat bijvoorbeeld afleiden uit gefossiliseerde embryo’s die nog in de eierschalen zitten. Het feit dat eieren en embryo’s over de hele aarde bewaard zijn gebleven, wijst duidelijk op een snelle bedekking door veel sediment. Dat past goed bij de catastrofale wereldwijde vloed in Noachs tijd.

Allergrootste
De grootste dinosauruseieren, voor zover bekend, behoren tot het geslacht
Macroelongatoolithus. De fossiele eieren van deze tweepotige roofdino (theropode)
zijn in Noord-Amerika en Azië aangetroffen. Ze zijn langwerpig, zoals een brood,
gewoonlijk ongeveer driemaal zo lang als breed, met een lengte tot wel 61 centimeter. Een van de bekendste fossiele vondsten is in 1992 in China gedaan, in de provincie Henan. Deze bestaat uit een gedeeltelijk legsel van vijf eieren, waarvan de grootste 45 centimeter lang is en een diameter van zo’n 15 centimeter heeft.

Grote dino, kleine eieren
Dat zelfs de grootste dino’s klein begonnen, illustreert een intact Titanosaurus-
embryo in het ei, ontdekt in de Gobiwoestijn in Mongolië. Dat had een diameter van slechts zo’n 9 centimeter, terwijl de dieren op volwassen leeftijd meer dan 30 meter lang konden worden. Het moet voor Noach dus geen probleem zijn geweest om
die dino’s als jonge dieren een plekje op de ark te geven.

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Reuzendino’s in de ark’ uit het juninummer van Weet. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.