Nieuws

Redder in nood: de ambulance-drone

op

Op de TU Delft is een onbemand, autonoom navigerend minivliegtuigje ontworpen dat een defibrillator razendsnel aflevert op de plek waar iemand een hartstilstand heeft gekregen. Met een netwerk van deze drones is de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk groter; van 8 naar 80 procent!

Alec Momont van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft ontwierp tijdens zijn afstuderen een prototype van een ambulance-drone. Nadat er een 112-oproep over een hartstilstand binnenkomt, kan dit onbemande vliegtuigje razendsnel een defibrillator afleveren op de plek waar dat nodig is. De drone geeft bovendien via een livestream video- en geluidverbinding directe feedback en instructies aan de mensen ter plaatse. De locatie van de patiënt herkent hij via het mobiele telefoonsignaal van de beller. Vervolgens vindt hij zijn weg ernaartoe via GPS. Het vliegtuigje haalt snelheden van rond de 100 km/uur, weegt 4 kilo en kan nog eens 4 kilo aan gewicht dragen.

Levensreddend
„Het is belangrijk dat de juiste medische zorg al in de eerste minuten na een incident wordt geleverd”, zegt Momont. „Door sneller ter plaatse te zijn kunnen veel dodelijke slachtoffers worden voorkomen en kan het herstel worden vergemakkelijkt. Dan denk ik met name aan hartfalen, verdrinkingen, trauma’s en ademhalingsproblemen.”
De drone die Momont ontwierp is eigenlijk een compacte vliegende ‘medische gereedschapskist’. „In de EU krijgen jaarlijks ongeveer 800.000 mensen een hartstilstand. Slechts 8% overleeft dit”, gaat Momont verder. „De belangrijkste reden hiervoor is de relatief lange responstijd van de hulpdiensten (circa 10 minuten). Hersendood en overlijden treedt al binnen 4 tot 6 minuten op. Met de ambulance-drone wordt het mogelijk om defibrillatie-apparatuur binnen één minuut naar een patiënt te brengen in een gebied van 12 km2. Met die responssnelheid stijgt de overlevingskans na een hartstilstand van 8 naar 80 procent.”

Webcam
Belangrijk is dat er een communicatiekanaal en een webcam in de drone zijn ingebouwd. 112-operators kunnen dus meekijken en direct instructies geven aan de persoon die de apparatuur bedient. Deze kan ook vragen stellen aan de 112-centrale. „Succesvol gebruik van een defibrillator door ongetrainde personen ligt nu maar op 20 procent”, weet Momont, „maar met persoonlijke instructies kan dat stijgen naar 90 procent.”

Vijf jaar
Moment wil de bestaande medische noodinfrastructuur graag uitbreiden met een netwerk van snelle en compacte drones met medische hulpapparatuur. „Kosten hoeven geen bezwaar te zijn. Ik heb berekend dat die op ongeveer 15.000 euro per drone liggen. Afgezet tegen het aantal levens dat hiermee potentieel kan worden gered, is dat zeer redelijk.”
Er zijn nog wel enige obstakels voor de verdere ontwikkeling van de drone. Hij kan autonoom vliegen, maar dat is vooralsnog wettelijk niet toegestaan. Een wetswijziging op dit gebied wordt in Nederland in 2015 verwacht. Verder is er nog niet getest met ‘echte’ patiënten en technisch gezien moet het automatisch ontwijken van obstakels (‘object avoidance’) nog worden verbeterd. Momont denkt desondanks dat zijn idee binnen vijf jaar kan zijn gerealiseerd. Er is ook al interesse van partijen uit de medische wereld.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.