Natuur

Red een boom: stop met draadloos internet!

op

WiFi schadelijk voor bomen
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van straling op de mens. Een heldere en eenduidige conclusie kan hier echter niet uit worden getrokken. Over de effecten van straling op planten is minder bekend. De universiteit van Wageningen verrichtte wel zulk onderzoek en toonde recent aan dat draadloos internet (WiFi) schadelijke effecten heeft op bomen.

De Wageningse wetenschappers onderzochten bomen in gebieden met veel WiFi-activiteit (met name stedelijk gebied), die leden onder symptomen die niet werden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Meer specifiek ging het om ‘bloeden’, beschadigingen in de bast, het afsterven van delen van de boom en abnormale groei.

Testresultaten
Om te testen of deze schade afkomstig was door straling stelden de onderzoekers twintig essen bloot aan een hoge mate van straling. De bomen die veel WiFi-straling te voorduren kregen, toonden de beschreven symptomen van ‘stralingsziekten’. Bovendien vertoonden ze eigenschappen die het aannemelijk maken dat het blad voortdurend aan het afsterven is.
In Nederland zou 70 procent van de bomen in stedelijk gebied aangetast worden door de effecten van straling. Vijf jaar geleden was dit nog maar 10 procent. Bomen in niet-stedelijk gebied lijken hier nog weinig last van te hebben. De wetenschappers hebben meer onderzoek gepland om de effecten van straling op het plantenleven te ontdekken. Het zou namelijk volgens hen ook mogelijk zijn dat zeer fijn stof invloed heeft gehad op de gezondheid van de planten in dit onderzoek.

Reden tot zorg?
Moet je je nu zorgen maken over je eigen gezondheid? Dat lijkt mee te vallen. Er zijn, zoals eerder gesteld, geen concrete aanwijzingen dat draadloze netwerken effect hebben op de gezondheid van de mens. Bovendien is de straling van mobiele telefoons veel hoger. Een jaar leven in een kamer met een sterke WiFi-zender is te vergelijken met een telefoongesprek van 20 minuten. En ook van GSM-straling is nooit aangetoond dat deze gevaarlijk is. Bovendien heeft TNO inmiddels sterke kritiek geleverd op de conclusies. Ten onrechte zou de universiteit van Wageningen hebben gesuggereerd dat TNO de onderzoeksresultaten onderschrijft. Op de website schrijft TNO het volgende:

‘Een TNO-medewerker heeft gedurende het traject een aantal keren deelgenomen aan discussies en feedback gegeven op meetopstellingen en meetresultaten. De conclusies over het gesuggereerde oorzakelijk verband zijn expliciet nooit ondersteund door TNO omdat TNO niet betrokken is geweest bij het uiteindelijke onderzoek. TNO distantieert zich nadrukkelijk van enige conclusies over een oorzakelijk verband tussen WiFi en plantgezondheid en laat die geheel voor rekening van de Universiteit Wageningen.’

Weet Magazine wacht in elk geval de resultaten van het geplande vervolgonderzoek in spanning af.

http://crave.cnet.co.uk/gadgets/wi-fi-is-killing-trees-study-finds-50001681/

http://www.alphenaandenrijn.nl/Smartsite.shtml?id=75488

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.