Mens

Probleem? Drink eerst eens wat

op

Bier drinken en het oplossen van problemen lijken niet bij elkaar te horen. Toch kan een greep naar alcoholische dranken helpen als je op een creatief vraagstuk vastloopt, zo blijkt uit recent onderzoek.

Bij een alcoholpromillage van 0.7 (vanaf 0.5 mag je niet meer achter het stuur zitten) presteert je geheugen een stuk minder. Je hebt de zaken minder goed op een rij en een beslissingen neem je sneller zonder er eerst over na te denken. De creativiteit daarentegen verbetert juist als je een paar drankjes neemt. Onderzoekers van de universiteit van Illinois (Chicago) zeggen dat dit komt doordat gedachteprocessen bij het oplossen van lastige problemen niet ‘lineair’ lopen; dat wil zeggen van A, B en C naar D redeneren. Als je lineair denkt, bestaat het risico dat je te veel blijft hangen bij de afzonderlijke punten in plaats van dat je het breder trekt.
Bij creatieve processen gaat het niet om een rationele afweging. Je gedachten moeten juist een zijsprongetje kunnen maken. Dat kan gemakkelijker als je een drankje op hebt. Alcohol activeert de minder centraal gelegen hersengebieden. En deze gebieden zijn nu juist belangrijk bij creativiteit.

Dr. Jennifer Wiley, een van de onderzoekers, geeft aan dat de groepsgrootte ook van invloed is op de efficiëntie waarmee creatieve probleem worden opgelost. In een groep van drie personen gaat oplossen makkelijker dan in een groep van twee. Volgens haar komt dat omdat twee personen geneigd zijn om beleefd tegen elkaar te doen en de confrontatie te vermijden. Met drie of meer personen praat je niet direct tegen de ander, maar tegen de groep als geheel. Dit zorgt voor minder remmingen en leidt tot meer creativiteit.

Er is nog een andere manier om creatiever te zijn in het nemen van beslissingen. Verschuif je dagelijkse routine eens. Als je normaal gesproken een brainstormsessie tijdens de lunchtijd houdt, kan het bevorderlijk zijn om het te verplaatsen naar een ander moment van de dag; bijvoorbeeld in de vroege ochtend.

Weet meer:
http://www.fabbs.org/index.php?cID=462

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.